Aladin pluggar nära näringslivet, nära Europa och nära framtiden
– Det känns unikt för BTH, just att man är så nära arbetslivet. Det finns ju precis vid campus, inte ens ett stenkast bort.
Aladin har precis påbörjat sista året på Software Engineering och ser fram emot årets grupprojekt. Projektet genomförs med ett företag som ”kund” och fungerar i stort sett precis som i arbetslivet. Förra årets projekt resulterade i sommarjobb på CGI och med dörrar på vid gavel ut i yrkeslivet.
– De har sagt att vi ska hålla kontakten, så de kan sno oss när vi är klara här, säger Aladin och ler.
Studenter på utbildningen får lockande jobberbjudanden redan innan examen, men Aladin vill går färdigt. Han vill lära sig mer och tänker att det är bra för jobbsäkerheten. Men det känns givetvis tryggt och bra att det de lär sig efterfrågas.
– Man känner sig ju väldigt attraktiv.
Från KTH till BTH
Aladin pluggade ekonomi på gymnasiet men var redan då inställd på att han skulle läsa mjukvaruutveckling senare. Han valde då att gå ett Tekniskt basår på KTH, men fick upp ögonen för BTH och att dess forskning inom mjukvaruutveckling rankas tvåa i världen och etta i Europa.
– Om man är så bra på forskning, så måste ju utbildningen vara bra också.
Året efter sökte han programmet Software Engineering 180 hp – och han är mer än nöjd.
– Första året var roligt, men det andra har varit dubbelt så kul!
På KTH kände han sig mer anonym, medan han upplever sig mer sedd och med en bättre kontakt med lärarna på BTH. Han gillar också hur kurserna är upplagda och tycker det märks hur mycket kunskap det finns hos lärarna.
Problemlösning och programmering ger potential
I grunden ligger alltid problemlösning och tillsammans med kunskap inom olika typer av programmering så blir man mångsidig.
– Just nu är jag inne på apputveckling, men det kanske är mest för att vi jobbat med det i grupprojektet och under sommarjobbet. Framåt hade jag nog velat jobba med utveckling av ny teknologi, som 5G eller självkörande bilar. Det är bra med software engineering, man lär sig allt möjligt, algoritmer och så vidare. Man får såna otroliga möjligheter som programmerare.
Eftersom det är så kallad best practise att programmera på engelska, så blir hela världen en potentiell arbetsmarknad – vilket Aladin tänker utnyttja.
– Australien hade varit kul att jobba i. Men också Italien eller Schweiz.
Bra läge i Blekinge
– Det är ju lika långt till Tyskland som till Stockholm, säger Aladin när vi pratar om Blekinge och hur det är att leva här. Närheten till Europa ger möjligheter, även om det händer alldeles tillräckligt i Karlskrona.
– Det är en väldigt stor fördel att ha så nära ner till Europa.
Han valde att köpa en lägenhet i Karlskrona, det verkade vara en bra affär med tanke på tillväxten här, särskilt inom IT-sektorn. Han bor nu på en av Karlskronas öar och trivs, både med utbildning och med livet här – så pass att han sålt in det till människor runt honom.
– Min lillebror har också flyttat ner hit. Och hans flickvän. Och min sambo. Och alla går på BTH!
14 september 2022