Sveriges första virtuella filmstudio
BTH har fått resurser för en satsning på virtuell produktion där den nya tekniken kommer att användas både inom forskning och utbildning men även inom den starkt framväxande digitala filmindustrin.
Idag finns en prototyp av filmstudion på plats på BTH och inom kort kommer en dubbelt så stor studio att invigas.
– Det här är ett treårigt projekt på 20 miljoner, med Region Blekinge och Karlskrona kommun som medfinansiärer, där den unika tekniken kommer att användas både inom forskning i digital produktutveckling, i samarbete med klassisk industri, och inom den växande filmnäringen, säger professor Tobias Larsson.
Den nya tekniken innebär tillgång till en unik displaymiljö med simulerings- och visualiseringsdatorer, LED-paneler, kamerateknik och robotik som kan användas både av forskare och av studenter i olika moment då simulering och visualisering ska göras.
– Det här är en unik miljö som vi öppnar upp för studenter, lärare, forskare och näringslivet. Dessutom är saminvesteringen unik och det känns nyskapande att produktutveckling och filmindustri kan göra saker tillsammans, menar vicerektor Andreas Larsson.
BTH kommer redan till hösten att väva in moment av ”virtual production” i sina utbildningar och även nya kortare utbildningar inom området planeras eftersom det finns ett stort behov av kompetens inom området.
Satsningen på det virtuella labbet, eller filmstudion, görs tillsammans med filmnäringen, vilket gör att studenterna kommer att ha en tydlig länk till branschen under studietiden och stora chanser till jobb i den efteråt.
– Vi ser att vi kan bli en kompetensnod i Sverige, och framöver även internationellt, i det att folk kan komma hit för att få access till teknik och kunnig personal, säger Tobias Larsson.
– När vi arbetar tillsammans med näringslivet, och när produktionsbolagen vill investera här då kommer det att bli attraktivt för nya studenter. För den här typen av miljö finns bara på BTH, avslutar Andreas Larsson.
3 oktober 2023