Spelteknik – problemlösning inom spelutveckling?
– Jag var mer intresserad av den tekniska sidan än den kreativa. Jag ser mig själv som en ingenjör och gillar att lösa problem, bygga saker och förstå hur saker fungerar. Max pluggade spelteknik på BTH och är idag CEO på Blackdrop Interactive och tycker spelvärldens framtid ser ljus ut – med AI som ett hjälpmedel och om man har rätt utbildning.
Spelutveckling som hantverk
Inom spelutveckling så är upplevelsen det som räknas och det omfattar så klart allt från story, design och allt annat – men det mesta byggs ovanpå tekniken. Max ser sitt arbete som ett hantverk.
– Ja, det krävs lite självrespekt och stolthet i arbetet, så att man inte tar genvägar. Den långsiktiga delen av jobbet som ingenjör och programmerare handlar om att bygga en brygga mellan människor och teknik. Det är där saker ofta kan gå fel, särskilt inom spelutveckling. Men det gäller egentligen allt, som hur man bygger bilar eller designar produkter för att de ska vara användbara och intuitiva. I spelutveckling är det extra tydligt eftersom upplevelsen är det primära. Allt annat är bara verktyg för att skapa den upplevelsen.
En ökande spelarbas – en stadig bransch
Under pandemin spelade människor som aldrig förr och pengar östes över spelindustrin som växte så det knakade. Nu har det saktat ner, men det är inget som oroar.
– Många trodde att den tillväxten skulle fortsätta i samma takt, men det var en tillfällig effekt av en omvälvande händelse. När ekonomin stramades åt och räntorna höjdes minskade investeringarna, vilket ledde till nedskärningar. Men spelarbasen är kvar och fortsätter att växa.

”För verklig innovation behövs fortfarande mänsklig förståelse och kreativitet.”, säger Max, CEO på Blackdrop Interactive, som läste till civilingenjör inom spelteknik på BTH.
AI bra hjälpmedel – men det krävs också mänsklig kreativitet
Användningen av AI har exploderat, givetvis inom spelbranschen också. Men människan kommer nog inte att ersättas – utan i så fall specifika moment.
– AI används mycket för att assistera utvecklare, ungefär som en avancerad sökmotor. Tidigare gick man till Stack Overflow för att hitta lösningar, nu använder många AI-assistenter, till exempel Copilot. Problemet är att det kan skapa en generation utvecklare som inte förstår helheten i det de bygger, vilket kan bli en flaskhals senare i projekt. AI är bra för att snabbt generera kod eller placeholder-resurser, men för verklig innovation behövs fortfarande mänsklig förståelse och kreativitet.
Spel – en specifik utmaning inom programmering
Varför ska man jobba med just spelteknik, då? Vad gör det mer intressant?
– Spel har också en specifik utmaning: de kräver snabba intryck och respons. Man bygger för spelarens upplevelse och perception, och det måste fungera direkt. Det går inte att kompromissa med realtidskrav och optimering. Spelteknik har också förbättrats snabbt över tid, så det känns som en industri i konstant utveckling. Det är stimulerande och spännande, och det finns alltid något nytt att lära sig.
31 mars 2025
Digital informationsträff om spelutbildningar
Nyfiken på våra spelutbildningar? Välkommen på en digital träff där programansvariga berättar mer om utbildningarna och svarar på frågor.
Plats: Zoom
(knappen nedan)
Tid: Tisdagen 8 april 18:00