Kian, Kristianstad
Varför valde du BTH?
När jag läste om BTH i deras katalog som jag fick hem när jag gick på gymnasiet så lockade utbildningen mig. Inriktningen passade mig och jag tyckte om skolans storlek och den nära kontakten som man har med lärarna.
Varför valde du din utbildning på BTH?
Jag är en teknikintresserad kille och maskinteknik är en av de bredaste civilingenjörsutbildningar som finns där man kan jobba med olika områden inom teknik- och produktutveckling.
Vad är det bästa med BTH?
Det sättet som man kommer in i skolans studiemiljö och studentliv och lära känna studenterna på ett enkelt sätt och den nära kontakten man har med sina lärare samt att skolans är lagom stor.
Vad är ditt drömjobb efter utbildningen?
Jag vill jobba med utveckling och design när det gäller bilar och att tillämpa innovativa idéer och avancerad teknik där hållbarhet och kundens behov och önskemål ligger i centrum.
Vad tror du att du kommer att göra och jobbar med efter studierna?
Min vision är att jobba i ett bilföretag som produktutvecklare och projektledare.
Vad är det bästa med Karlskrona?
Karlskrona är en av de vackraste städerna i Sverige under sommaren med sitt vatten som omfamnar staden. Det är en lagom stor stad med bra bussförbindelser båda inom staden och utanför. Skolan ligger väldigt bra med närhet till allt och det tar 8 minuter att cykla till centrum. Jag gillar att springa och gå i Karlskrona som är en väldigt fin stad med sin underbara natur.
Vad är den största skillnaden mellan gymnasium och högskola?
På högskolan måste man ta mycket egenansvar och en bra självdisciplin kan vara nyckeln till dina studier. När det gäller studierna är de mycket mer intensiva jämfört med gymnasiet. På högskolan sitter man mycket och pluggar i grupper och på BTH finns det gott om studiemiljö överallt på skolan. Studentlivet skiljer sig ganska mycket. När man går gymnasiet är det vanligt att man går hem direkt efter sina lektioner. På högskolan är det väldigt vanligt att man sitter på skolan och pluggar med sina klasskamrater eller andra studenter som går i andra klasser och i olika år.
Det är mycket samarbete mellan studenterna. Studenterna hjälper varandra mycket och det finns olika pluggtillfälle där man samlas från olika årsklasser och inriktningar och hjälpa varandra. På högskolan är det ett annorlunda studentliv utanför studierna jämfört med livet man har när man går på gymnasiet.
Det finns aktiviteter för alla beroende på vad man gillar. Allt från olika sporter, spelkvällar, musik, dans till utekvällar och studentkrogen after school. Varje utbildning har sin förening där de anordnar olika aktiviteter. Det kan vara sittningar, tävlingar, pluggkvällar, utlandsresor med mera.
Hur ser en bättre värld ut skulle du säga och hur vill du bidra till att världen blir sådan?
En bättre värld för mig är där det inte strids mot sociala och ekologiska hållbarhetsprinciper. En hållbar utveckling ska ligga i fokus.
Som civilingenjör I maskinteknik vill jag jobba för en grön och hållbar värld. Där de grundläggande mänskliga rättigheter och möjligheter till mänsklig utveckling ska tillfredsställa de naturliga systemens förmåga att förse samhälle och människor med naturresurser och ekosystemtjänster upprätthålls.
Jag vill bidra till solcellstilverkning och utveckling, styra självkörande bilar in i framtiden, minska matsvinn, elektrifiera fordonsindustri med mera. Jag kan säga att som problemlösare vill jag göra världen lite bättre med innovativa metoder och verktyg. Att bidra till digitalisering som ingenjör är också ett sätt att göra världen bättre.
Vilken är din drivkraft? Vad vill du förändra eller uppnå i livet?
Jag är en positiv kille med många mål och drömmar. Folk brukar definiera mig som målmedveten. Min drivkraft är mina mål och mina drömmar att nå dem och förverkliga dem. Positivitet är också en faktor som driver mig framåt vid svåra situationer. Jag brukar sällan tänka på plan B.
Ibland känns det att det är mycket press och stress när det gäller studierna men jag har aldrig tänkt tanken på att ge upp. Jag är målmedveten och fokuserad och tänker positivt.
Efter studierna vill jag jobba i Sverige i några år och sedan söka mig utomlands. Jag har även som mål att ha eget företag till exempel som konstruktör, där jag hjälper andra företag. Jag har även som mål att jobba som ingenjör utan gränser, där jag jobbar i utvecklingsländer och hjälper dem med teknikutveckling.
I Sverige har vi svårt att lämna vår comfort zone, detta vill jag ändra på. Jag vill upptäcka den nya världen där man lämnar sin comfort zone och våga ha de stora målen och drömmarna för att förverkliga dem.
9 februari 2022