Fråga en student
Fråga en student och FAQ
Här kan du ställa frågor till studenter från alla våra grundutbildningar. Klicka på utbildningen du vill veta mer om för att komma vidare till kontaktformuläret.
Längre ner på sidan har vi också samlat svaren på några av de mest vanliga frågorna de brukar få.
Vanliga frågor och svar
Är det bara killar på teknikutbildningar? Finns det mat på skolan? Får man ha husdjur? Vilken civilingenjörsinriktning ska jag välja? Kanske har någon ställt frågan innan?
Det kan hända att det inte är så många tjejer i klassen om du läser till ingenjör eller t.ex. datavetenskapliga utbildningar. Det varierar något från program till program och år till år, Industriell Ekonomi har ofta rätt jämn könsfördelning – men det varierar som sagt. Mellan alla ingenjörsprogram kommer du nog aldrig vara ensam tjej i din ”årskull”, så när kurser läses tillsammans med de andra programmen är man sällan själv. Dessutom är det ofta så att studenter på BTH umgås på fritiden, mellan programmen. Så svaret är att det kan hända att du är ensam tjej i klassen, men troligen inte ensam tjej i umgängeskretsen eller på i varje enskild kurs.
När det gäller engelska så finns det alltid ett antagningskrav på en viss nivå till engelska, så är du behörig är du tillräckligt bra för att klara dig. Det första året/åren är oftast helt på svenska men på masternivå (år 4-5) så kan kurserna vara helt på engelska. Innan du tar dig dit har du dock hunnit ha vissa moment och fått en viss vana för att arbeta på engelska, så du kommer undermedvetet att vara bättre på engelska när det väl är dags, jämfört med när du sökte till programmet. Och som allt annat gäller att vill man lära sig så går det alltid bra, våga fråga och våga söka information så kommer du bli bättre på det du tycker är svårt.
Ibland känns det svårt att plugga. Det första att göra är att fundera på om du valt rätt program och tycker att det är intressant, och det kan studievägledningen hjälpa till med. Om du väl kommit fram till att du vill läsa detta, och det är vad du vill satsa på så finns det alltid möjligheter att läsa om en kurs som du haft svårt för, skriva en tentamen flera gånger eller komplettera uppgifter i efterhand. Det är supervanligt! Prata med din programansvarig och/eller studievägledningen så hjälper de dig att skapa en anpassad utbildningsplan om det är något du har behov av. Har du en funktionsvariation eller sjukdom finns det stöd att få där med. Det är vanligt att studenter tycker det är svårt i perioder, dels för att kurserna är svåra men också för att det är svårt att alltid ha studiemotivation – att läsa om en kurs eller byta klass är inte ovanligt och det gäller att göra det som känns bäst för en själv.
Blekinge är Sveriges södra lilla hörn. Har du haft husbilssemester på Öland? Ta dig lite längre ner! Varit och shoppat i Malmö, snedda uppåt. Blekinge har mycket skärgård och båda våra campus vätter mot Östersjön. Med färja tar du dig enklast från Gdynia i Polen. OBS, inte att förväxlas med Skåne. Se karta nedan.
SÖDRA SVERIGE
/ )
( .’
| \
.-J ’
| __.’
L. ’-.
| | .’
| ( /(
J ) |.’
\ | / |’
\ |/ ’
_) (
> __. | <—- BLEKINGE
\ .’ ”
| (
<____.-)
Du ska inte vara rädd för att inte få kompisar på skolan. I princip alla på skolan har samma utgångsläge. Man börjar i en ny klass och ingen känner någon. Är du öppen och pratar med personer i din klass eller runt om i skolan så är det inga problem alls. Tänk på att du valt en linje som intresserar dig, vilket är ett intresse du har gemensamt med dina klasskamrater.
Jämfört med gymnasiet så har högskolan ett högre tempo och mer plugg generellt. Däremot så vänjer man sig ganska snabbt och lär sig hur man pluggar bäst. Alla är olika, men för mig har det hjälpt att plugga lite varje dag. Sitt i skolan med kompisar och försök plugga med dem efter lektionerna.
Det finns lunch på skolan, men den ingår inte. Bistro J är en restaurang på skolan där man kan äta lunch. De har även specialkost. Det vanligaste är däremot att vi tar med oss matlådor som vi värmer i skolans tillgängliga mikrovågsugnar.
Hundar är inte tillåtna i skolan eller på lektioner. Det lättaste vore om du har hunden hemma och går dit på lunchrasten.
Jag skulle nog vilja säga att du ska testa! Ofta motiveras man av andra studenter, vilket gör plugget mer roligt. Om du däremot känner att du lutar mot att inte vilja plugga skulle jag nog ta ett sabbatsår för att försöka lista ut vad det är du egentligen vill göra.
Som student vid BTH finns möjlighet för utlandsstudier, vanligast med Erasmus. Utbytesterminer sker oftast i år 3 eller 4. Du kan läsa mer om detta på vår hemsida: https://www.bth.se/om-bth/internationella-bth/
På BTH finns en idrottsförening som heter KIDS där det finns många olika sporter att välja mellan. Alla är välkomna, oavsett nivå. Om du däremot idrottar på en högre nivå finns det även något som kallas för Idrottsakademin. Där får du stöd och hjälp av skolan för att kunna fortsätta med idrotten du utövar på samma nivå som du gjort innan du började på BTH, samtidigt som du kan kombinera dina studier.
Det är gratis att plugga i den bemärkelsen att studierna i sig inte kostar något. Däremot tillkommer levnadskostnader som mat, hushåll samt kurslitteratur. Jag får in ca 10 000 med fullt CSN, och känner att det inte är några problem. För att vara på säkra sidan jobbar jag ihop besparingar under sommaren. Jag skulle säga att du inte behöver extra jobba under studierna, utan istället planera och tänka på ekonomin, dvs inte impuls- småhandla. Du kan läsa mer om bidrag och lån från CSN här: https://www.csn.se/bidrag-och-lan/studiestod/studiemedel.html.
En dator är att rekommendera, vilken prestanda den ska ha skiljer sig åt beroende på vilket program du söker, här är en bra sida som svarar på din fråga: https://www.bth.se/utbildning/nyss-antagen/it-helpdesk/egendator/
Det är klart, om du efter dina år känner att du vill specialiserar dig kan man alltid ta fler kurser någon annanstans om man känner för det.
Jag skulle säga att man genom planering har lite lov och helg. Det är lite upp till en själv hur mycket i fas man är och hur mycket man känner att man behöver den extra tiden när man inte har föreläsningar. Jag är hemma kanske en gång varannan månad, men jag kommer också från Skåne och har nära hem. En annan kompis som är från Norrland är hemma desto mindre, kanske mer över jul och sommaruppehållet.
Det är svårt, vad gillar du? De flesta civilingenjörsprogrammen har liknande grund och skiljer sig sen några år in när man läser de programspecifika kurserna. Om jag själv får säga det skulle jag välja antigen AI och maskininlärning eller Mjukvaruutveckling då dessa två verkligen har en ljusframtid och är väldigt breda. Det vill säga att du kan jobba inom de flesta företagen från livsmedel till Spotify, på grund av att den är så bred.