Matematik och systemteknik
Matematik och systemteknik
Forskningen i matematik, statistik och fysik kombineras med tillämpad forskning inom ett brett spektrum – från autonoma system, styrsystem, elektronik och marin teknik till sensorer.
Ämnena spelar en nyckelroll för att möta våra samhälls- och hållbarhetsutmaningar eftersom de belyser grundläggande frågor som är nödvändiga för teoretisk förståelse och konstruktion av komplexa system.
Inom området matematik och systemteknik kombineras djupgående vetenskaplig forskning inom matematik, matematisk statistik och fysik med starkt tillämpad forskning inom bland annat radarteknik, fjärranalys, trafikforskning, marinteknik och hälsoteknik. Matematisk modellering är kärnan i dessa projekt.
Vår forskning bedrivs i samarbete med företag och organisationer och några exempel på samarbetspartner är: Saab EDS, RUAG Space, FOI, FMV, NetPort Science Park AB, Sweco, Region Blekinge, Chalmers Tekniska högskola, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), Landstinget Blekinge och Airbus Defence and Space.
Vi har även samarbete med andra lärosäten till exempel Göteborgs universitet, Linnéuniversitetet, Högskolan Väst, Mälardalens högskola, Federal University of Santa Maria och Universidade Federal de Santa Catarina i Brasilien.
Exempel på olika forskningsprojekt är:
- Nya bildinversionsalgoritmer baserade på Dopplermätningar för säkerhet och klimatövervakning.
- Metodik för effektutvärdering av vägslitageskatt för lastbilar – ett projekt inom Arena.
- ”TENTacle – Capitalising on TEN-T core network corridors for growth and cohesion.”
- Ensidiga och tvåsidiga nil-ideal i skeva gruppringar.
- ”Radio occulation inversion methods.”
- Modellering och optimering av system.
Finansiärer för våra forskningsprojekt är KK-stiftelsen, EU, Trafikverket, Transportstyrelsen, Nationella rymdforskningsprogrammet, Crafoordska stiftelsen, Centro de Pesquisa e Inovação Sueco-Brasileiro (CISB), Karlshamns kommun, Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq) samt Kungliga Vetenskapsakademien.
Forskningen inom matematik och systemteknik bedrivs i huvudsak vid institutionen för matematik och naturvetenskap.
Forskare berättar
Vad är marin teknik? Intervju med forskaren Oskar Frånberg (7 min)
Oskar Frånberg, forskare inom marin teknik, berättar att marin teknik är en möjliggörande forskningsinriktning som bland annat handlar om att ta tillvara havets resurser som exempelvis vågkraft, havsbaserad vindkraft och solenergi till havs.
Ensidiga och tvåsidiga nil-ideal i skeva gruppringar
Detta projekt faller inom ramarna för forskningsområdet icke-kommutativ algebra. Matrisalgebror utgör några av de mest elementära exemplen på icke-kommutativa algebror. Sedan lång tid tillbaka finns en god förståelse för deras algebraiska struktur. Skeva gruppringar är en större klass av icke-kommutativa algebror som bland annat generaliserar matrisalgebror.
Deras algebraiska struktur är inte lika välförstådd. Syftet med detta projekt, som sponsras av Crafoordska stiftelsen, är att undersöka förekomsten av ensidiga och tvåsidiga nil-ideal i skeva gruppringar.
Kontaktperson: Johan Öinert
Lie gruppanalys
Lie gruppanalys är ett växande område inom matematiken med många tillämpningar. Idéer om symmetri och invarians som ligger i kärnan av Lies teori, genomsyrar alla matematiska modeller i natur- och teknikvetenskap.
Kontaktperson: Raisa Khamitova
Dynamiska system och kryptering
Vi studerar diskreta dynamiska system över olika talteoretiska strukturer, som till exempel ringen av heltal och icke-arkimediska kroppar. Fokus är att försöka bestämma periodiska punkter samt klassificera dessa och på så sätt få en bättre bild av dynamiken. Förutom teorin för dynamiska system involverar det bland annat algebra, talteori och kombinatorik. Denna mix av olika områden av matematiken inspirerar oss att försöka finna tillämpningar inom kryptologi och speciellt kryptoanalysen. Samarbete bedrivs med forskare vid Linnéuniversitetet.
Kontaktperson: Robert Nyqvist
Matematikdidaktik
Matematiska argument och ”gifted education” är de två huvudsakliga grenarna inom den matematikdidaktiska forskningen.
Matematiska argument handlar om den matematiska dialogen mellan elever och lärare. Den tar bl.a. upp förståelsen för matematikens formelspråk jämfört med naturligt språk, matematikkartor som ett sätt för elever att i grupp bygga upp en helhetsbild av sina matematiska kunskaper, och logiska grafer som visar matematiska sammanhang i grafisk form.
Forskning inom ”gifted education” behandlar fallstudier av studiesituationen för grundskolelever med särskilda matematiska förmågor. Vidare studeras implementeringen av ”gifted education” på matematikintensiva gymnasieprogram. Forskningens grundläggande utgångspunkt är frågan om vad som karakteriserar särbegåvade elever i matematik och hur man kan utveckla undervisningen för att stödja utvecklingen av dessa elevers förmågor.
Kontaktperson: Linda Mattsson
Kombinatorisk optimering – för parallelldatorsystem och för koder
Matematiska problem dyker upp i många sammanhang. Ett är när man försöker få en parallelldator att fungera så effektivt som möjligt. Kan man lösa dessa matematiska problem så har man mycket tydliga gränser för datorn kan byggas för datorn ska bli så effektiv som möjligt.
Detsamma gäller inom kodningsteori. När vi sänder meddelanden mellan mobiltelefoner eller på andra sätt utsätts signalerna för störningar. Om man använder effektiva koder kan meddelandet ändå rekonstrueras till vad som skickades. För att göra det så bra som möjligt behöver man lösa vissa specifika matematiska problem.
Kontaktperson: Håkan Lennerstad