Årets planstipendiater har utsetts – tre studenter prisas
Idag har Karlskrona kommun utsett årets planstipendiater. Vid dagens sammanträde i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden delades stipendium ut till tre studenter inom fysisk planering.
Varje år väljer institutionen för fysisk planering ut ett antal examensarbeten som bedöms ha hög akademisk kvalitet och som behandlar ett aktuellt och intressant planeringsproblem. Dessa arbeten presenteras sedan för ett utskott till Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som sedan föreslår vinnarna av Karlskrona kommuns planstipendium. I år nominerades sex arbeten, tre på kandidatnivå och tre på mastersnivå. Vinnarna av planstipendierna utses av en jury som består av förvaltningschefen på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen samt nämndens presidium.
Årets stipendiater är:
Lisa Bowall och Anna Thavelin, kandidatprogrammet i fysisk planering för examensarbetet: När temperaturen stiger – ett gestaltande arbete om förtätning och värmeöar.
Motiveringen lyder:
Komplexa samband formar klimatet i våra städer och samhällsplaneringen står inför ett omfattande arbete för att möta ett klimat i förändring. Planeringen har till uppgift att både minska det antropogena klimatavtrycket och parallellt öka våra städers förmåga att möta klimatrelaterade effekter. I sitt kandidatarbete uppmärksammar Lisa Bowall och Anna Thavelin oss på att val i den mindre skalan kan påverka på systemnivå. De lyfter särskilt företeelsen värmeöar och medvetandegör hur byggnader kan utformas och material väljas för att öka stadens förmåga att reflektera solljus för att undvika att den omvandlas till värme. Författarna serverar oss en palett av förhållandevis enkla åtgärder som erbjuder stor hjälp i den tilltagande utmaningen att tillhandahålla termisk komfort i den allt tätare staden.
Studenterna får tillsammans 10.000 kronor.
Elin Pehrsson, masterprogrammet i strategisk fysisk planering för examensarbetet: Hållbarhetsparadoxen i svenska förtätningsstrategier: En fallstudie om intressekonflikter mellan ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarhetsvärden inom förtätningsinsatser i socioekonomiskt utsatta områden.
Motiveringen lyder:
Under lång tid har förtätningsvariabeln varit känd i samhällsplaneringens hållbarhetsekvation. Våra städer byggs ”inåt” bland annat i syfte att hushålla med mark, minska klimatpåverkan och bygga ett starkt underlag för handel och service. I sin masteruppsats synliggör Elin Pehrsson att planeringens portalparagraf om tätare stad kan ha negativa effekter. Inte minst för socioekonomiskt utsatta områden som i detta skeende dräneras på bostadsnära stadsgrönska samtidigt som gentrifieringen förändrar möjligheten för dess invånare att fortsatt kunna efterfråga en bostad efter investeringen. Förtätningen har också påverkan på de urbana ekosystem som inte medvetandegörs i planeringens avvägningar. Uppsatsen leder oss till slutsatsen att vi bör vidga våra perspektiv och mana till eftertanke i planeringen innan vi sjunger förtätningens lov.
Elin Pehrsson får 20.000 kronor
BTH gratulerar alla vinnarna!
14 november 2024