Banbrytande labb för simulering och visualisering på plats

Visning av labb

BTH:s satsning på virtuell produktion har fått ett rejält uppsving med ett nytt, unikt labb som nu står redo. Här möts teknikens framtid och verklighetens behov. Med hjälp av toppmodern utrustning kan forskare och samarbetspartner utföra avancerade simuleringar och visualiseringar, vilket skapar helt nya möjligheter för innovation.

En av de mest imponerande installationerna i labbet är en enorm LED-skärm med hela 18 miljoner pixlar i upplösning – så verklighetstrogen att det känns som att kliva rakt in i den simulerade världen. Tobias Larsson, professor i maskinteknik vid BTH, beskriver miljön som unik med sin kombination av högupplösta skärmar, kraftfulla datorer för simulering, och toppmodern kamerateknik.

För både forskare och studenter öppnar denna miljö upp för otaliga möjligheter, från att utveckla framtidens produkter i en virtuell värld, till att testa och finjustera dem innan de ens existerar. Och industrin är inte sen att dra nytta av den nya tekniken. Samarbete med företag som Volvo Construction Equipment gör att digital produktutveckling sker i rekordfart, där produkter kan testas och simuleras i realtid.

– Med våra virtuella miljöer kan vi bygga och testa nya produkter på ett sätt som tidigare inte var möjligt. Vi kan analysera deras funktioner direkt och göra nödvändiga justeringar som påverkar hela livscykeln, säger Tobias Larsson.

BTH har redan integrerat inslag av ”virtual production” i sina utbildningar, och planerar dessutom att lansera nya, kortare kurser inom området. Detta sker för att möta det växande behovet av spetskompetens inom denna snabbt expanderande teknik.

Ryan Ruvald, forskare vid BTH och koordinator för labbet, tillägger att den otroligt högupplösta LED-skärmen gör att miljön också kan användas för kreativa ändamål, såsom filmproduktion.

Detta labb är inte bara en plats för teknisk innovation – det är en plats där gränser suddas ut och framtiden formas.

11 oktober 2024