Banbrytande labb för simulering och visualisering på plats
BTH:s satsning på virtuell produktion har fått ett rejält uppsving med ett nytt, unikt labb som nu står redo. Här möts teknikens framtid och verklighetens behov. Med hjälp av toppmodern utrustning kan forskare och samarbetspartner utföra avancerade simuleringar och visualiseringar, vilket skapar helt nya möjligheter för innovation.
En av de mest imponerande installationerna i labbet är en enorm LED-skärm med hela 18 miljoner pixlar i upplösning – så verklighetstrogen att det känns som att kliva rakt in i den simulerade världen. Tobias Larsson, professor i maskinteknik vid BTH, beskriver miljön som unik med sin kombination av högupplösta skärmar, kraftfulla datorer för simulering, och toppmodern kamerateknik.
För både forskare och studenter öppnar denna miljö upp för otaliga möjligheter, från att utveckla framtidens produkter i en virtuell värld, till att testa och finjustera dem innan de ens existerar. Och industrin är inte sen att dra nytta av den nya tekniken. Samarbete med företag som Volvo Construction Equipment gör att digital produktutveckling sker i rekordfart, där produkter kan testas och simuleras i realtid.
– Med våra virtuella miljöer kan vi bygga och testa nya produkter på ett sätt som tidigare inte var möjligt. Vi kan analysera deras funktioner direkt och göra nödvändiga justeringar som påverkar hela livscykeln, säger Tobias Larsson.
BTH har redan integrerat inslag av ”virtual production” i sina utbildningar, och planerar dessutom att lansera nya, kortare kurser inom området. Detta sker för att möta det växande behovet av spetskompetens inom denna snabbt expanderande teknik.
Ryan Ruvald, forskare vid BTH och koordinator för labbet, tillägger att den otroligt högupplösta LED-skärmen gör att miljön också kan användas för kreativa ändamål, såsom filmproduktion.
Detta labb är inte bara en plats för teknisk innovation – det är en plats där gränser suddas ut och framtiden formas.
11 oktober 2024
Om Virtual Production Studio Lab
Virtual Production Studio Lab är en del av Karlskrona Blue Port Studios. Anläggningen består av en 25 gånger 6 meter stor LED-vägg, som är den första i sitt slag i Sverige‚ och beräknings- och visualiseringsdatorer.
Tekniken kan användas till en mängd saker:
- Utbildning och forskning. Tekniken kan användas för modellering och simulering inom innovations- och utvecklingsarbete.
- Virtuella produktioner där man skapa realistiska virtuella miljöer för film och TV-produktioner genom att placera skådespelare och fysiska objekt i en digital miljö istället för att använda greenscreens.
- Realistisk, praktisk träning. Inom till exempel medicin och militär industri kan tekniken skapa realistiska miljöer som förbättrar inlärningen och möjliggör träning i immersiva miljöer.
- Live-event och konserter kan ges en extra dimension med spektakulära visuella effekter och bakgrunder under liveframträdande.
- Interaktiva installationer. Konstinstallationer och utställningar kan göras interaktiva och låta besökarnas rörelser påverka vad som visas på väggarna.
Tekniken används också inom sport och e-sport och inom reklamproduktion.
Tekniska specifikationer
- Baseline configuration 25 * 6m (8624 * 2112 = 18 Megapixels) with 1.5 degreee angle between 0.5 segments and a small moveable LED wall
- 604 pcs of ROE Black Pearl 2 (Pixel pitch 2.84 M1515 1500nt – 500x500mm, 95W average / 190 W max)
- Brompton Video Processor SX40 x3
- Brompton Distribution Box XD
- Camera Blackmagic Design URSA Mini Pro 12K
- Blackmagic Design Video Assist 12G HDR 7 camera monitor
- Aputure Ls 600c Pro RBGWW Video Lighting
- Aputure Nova P600C RGBWW LED-panel Kit with Hard-Shell Case
- Rendering and simulation hardware currently with 64 cores; and 96gb of NVIDIA graphics cards
- Qualisys Motion Tracking