BTH-forskare toppar listan över vetenskapliga artiklar i mjukvaruutveckling

Mjukvaruutveckling

Fyra BTH-forskare toppar listan över antalet publicerade vetenskapliga tidskriftsartiklar inom mjukvaruutveckling de senaste 10 åren. BTH som helhet hamnar på en andra plats i Sverige.

Fyra forskare inom mjukvaruutveckling vid BTH toppar listan över antalet publicerade vetenskapliga tidskriftsartiklar av forskare verksamma i Sverige inom det datavetenskapliga området mjukvaruutveckling. Det visar en sammanställning av samtliga publicerade tidskriftsartiklar inom området de senaste 10 åren (2007–2016). Listan toppas av Tony Gorschek som publicerat 40 artiklar, följd av Claes Wohlin (29 artiklar), Kai Petersen (28) och Robert Feldt (26), samtliga vid BTH.

BTH som organisation hamnar på en andra plats i Sverige när de gäller antalet publicerade vetenskapliga tidskriftsartiklar inom mjukvaruutveckling under samma tidsperiod.

– Det är otroligt roligt att fyra forskare från vår institution är på de fyra första platserna. Det ligger givetvis mycket hårt arbete bakom, inte bara av dessa fyra personerna utan även av doktorander och kollegor då man sällan skriver en forskningsartikel själv, säger Michael Mattsson, professor och proprefekt vid institutionen för programvaruteknik vid BTH.

Nedan ses sammanställningen:
Antal publicerade forskningsartiklar inom mjukvaruutveckling 2007–2016

Enskilda forskare
1. Tony Gorschek, Blekinge Tekniska Högskola, 40 artiklar
2. Claes Wohlin, Blekinge Tekniska Högskola, 29 artiklar
3. Kai Petersen, Blekinge Tekniska Högskola, 28 artiklar
4. Robert Feldt, Blekinge Tekniska Högskola, 26 artiklar
5. Tomas Akinene-Möller, Lunds Universitet, 23 artiklar
5. Anders Ynnermann, Linköpings universitet, 23 artiklar
7. Per Runeson, Lunds universitet, 22 artiklar
8. Svante Jansson, Uppsala universitet, 19 artiklar
8. Richard Torkar, Chalmers, 19 artiklar
10. Philippas Tsigas, Chalmers, 15 artiklar

Organisationer
1. Chalmers, 200 artiklar
2. Blekinge Tekniska Högskola, 137 artiklar
3. Linköpings universitet, 130 artiklar
3. Lunds universitet, 130 artiklar
5. Kungliga tekniska högskolan, 120 artiklar
6. Uppsala universitet, 104 artiklar
7. Göteborgs universitet, 70 artiklar

Enligt den gjorda undersökningen hamnar BTH som helhet på en andra plats i Sverige när det gäller att publicera forskningsartiklar inom området mjukvaruutveckling.

– Det är imponerade att BTH kommer tvåa, menar Michael Mattsson. Det har varit en lång resa att komma hit. Det började 2002–2008 med att vi fick en stor forskningsfinansiering från KK-stiftelsen som vi använt som språngbräda och lyckats skala upp forskningsverksamheten till cirka 45 personer genom goda rekryteringar och framför allt ett starkt fokus på industrirelevant tillämpad forskning med resultatfokus och nära samarbeten med industrin, både lokalt och nationellt.

Data i undersökningen är hämtade från den internationella forskningsreferensdatabasen ISI Web of Science (se mer på www.clarivate.com). Mer information om undersökningen finns nedan.

För mer information, kontakta professor Tony Gorschek via e-post: tony.gorschek@bth.se eller professor Michael Mattsson via e-post: michael.mattsson@bth.se

 

Om undersökningen
Analysen omfattar samtliga tidskriftsartiklar publicerade i 105 olika vetenskapliga tidskrifter under perioden de senaste 10 åren (2007-2016) vilka är indexerade i den internationella forskningsreferensdatabasen ISI Web of Science.  Tidskrifterna inom området mjukvaruutveckling (Computer Science Software Engineering) omfattar ett flertal olika områden såsom utvecklingsmetoder och processer, kravhantering, testning, datorgrafik, bildbehandling, säkerhet, tillförlitlighet, modellering och simulering med mera. Samtliga artiklar som har minst en författare som är anställd vid en svensk högskola eller ett svenskt företag under tidsperioden i kategorin mjukvaruutveckling ingår i analysen (totalt 1025 artiklar). Oavsett om artikeln har författats ensam eller tillsammans med kollegor så räknas den som en artikel för varje författare. Både forskningsartiklar (eng. articles) och sammanställningsartiklar av forskning (eng. review) ingår i undersökningen.

20 april 2017