BTH ingår i nytt Europauniversitet

BTH är medlem i den europeiska universitetsalliansen ”BAUHAUS4EU”, som består av tio lärosäten över hela Europa. Alliansen har nu erhållit 39 miljoner euro från EU-kommissionen för att på olika sätt samarbeta för att forma framtidens undervisning, lärande, forskning och innovation.

Alliansen kommer att förbättra internationell mobilitet för studenter, forskare och personal. Den kommer också att fokusera på projekt inom utbildning och forskning samt etablera gemensamma infrastrukturer samt gemensamma utbildnings- och forskningsprogram vid alla de medverkande tio lärosätena.

I juni nådde alliansen en betydande milstolpe genom att säkra det maximala bidraget på 14,39 miljoner euro under fyra år från EU-kommissionen. BTH kommer att få 1,9 miljoner euro som sin del av detta bidrag.

-Att få vara en del av BAUHAUS4EU-alliansen, som nu har beviljats stöd från EU, är ett stort steg framåt för BTH. Det ger oss en möjlighet att växla upp vår internationalisering genom att utveckla nya kurser och utbildningsprogram tillsammans med våra partner, säger rektor Mats Viberg.

-För studenterna innebär det både nya möjligheter till utbyten och att fler studenter från alliansen kommer till BTH. För forskningen innebär det fler möjligheter till utbyten i bägge riktningarna samt möjligheter att söka projekt tillsammans med andra lärosäten, säger han.

BTH och dess partner är engagerade i att främja hållbar och inkluderande utveckling genom internationellt och multilateralt samarbete. De tacklar regionala utmaningar genom innovativa undervisnings-, forsknings- och utbytesprogram, med hjälp av universitetens och regionala intressenters samlade expertis.

Universiteten som är en del av BAUHAUS4EU-alliansen:

1. BLEKINGE TEKNISKA HÖGSKOLA, SVERIGE
2. BAUHAUS-UNIVERSITAET WEIMAR, TYSKLAND
3. UNIVERSITA’ DEGLI STUDI DI BERGAMO, ITALIEN
4. UNIVERSITET PO ARCHITEKTURA STROITELSTVO I GEODEZIJA, BULGARIEN
5. UNIWERSYTET EKONOMICZNY W KATOWICACH, POLEN
6. INSTITUTO POLITECNICO DE CASTELO BRANCO, PORTUGAL
7. UNIVERSITE DE PICARDIE JULES VERNE, FRANKRIKE
8. UNIVERSITE LUMIERE LYON 2, FRANKRIKE
9. UNIVERSITETI POLIS, ALBANIEN
10. UNIVERSITY OF MACEDONIA, GREKLAND

 

För mer information kontakta:
• Gurudutt Velpula, internationaliseringsansvarig och projektledare och medlem i styrgruppen för BAUHAUS4EU Alliance. Tel: 0455-38 52 12.
• Peter Schlyter, professor och medlem i styrgruppen för BAUHAUS4EU Alliance. Tel: 0455-38 53 21.
• Andreas Larsson, vicerektor för strategiska partnerskap. Tel: 0455-3855 55.

15 juli 2024