BTH och Saab i samarbete för framtidens minröjningssystem i Östersjön

Vattnet runt campus

BTH stärker samarbetet med Saab genom sin första gemensamma doktorandtjänst. Doktorandens fokus blir att utveckla beslutsstöd för framtida minröjningsinsatser.

Avtalet, som signeras idag, innebär att Sofia Schön anställs som industridoktorand vid BTH. Hon kommer att forska på framtidens minröjningssystem och särskilt på hur oberoende system bäst kan samverka för att säkra farleder i Östersjön och skydda kritisk infrastruktur till havs.

Sofia Schön kommer att titta på hela minröjningssystemet där flera produkter samverkar såsom fartyg och andra ytgående system, tillsammans med undervattensfarkoster och röjdykare.

Östersjön är en svår miljö att övervaka på grund av varierande vatten- och bottenförhållanden, vilket kräver både hög kompetens och rätt teknik för effektiv mindetektion.

–Med samarbetet stärker vi vår kompetens inom minröjning vilken är kritiskt för skyddet av våra sjövägar och viktig infrastruktur. Vi strävar efter att ligga på framkant med teknik inom området och just därför är denna satsning tillsammans med BTH strategiskt viktig för oss, säger Esko Forsén, tf. chef D&E Saab BA Kockums.

Doktoranden kommer att vara placerad vid institutionen för maskinteknik där mycket forskning sker i samarbete med företag.

–Fokus för vår forskning, som Sofia Schön kommer att vara en del av, är simulering och visualisering som beslutsstöd vid framtagning av nya koncept och metoder, och här med specifik tillämpning in om Saab verksamhetsområden, säger professor Tobias Larsson.

–Jag välkomnar samarbetet. Vår unika spetskompetens och helhetsperspektiv gör oss till en stark partner för både civila och försvarsaktörer, säger Henric Johnson, rektor vid BTH.

25 oktober 2024