Cybersäkerhet i fokus – studenter eftertraktade inom växande bransch
Idag står cybersäkerhet i fokus på BTH. Då möts IT-säkerhetsstudenter, företagare i branschen och elever för att prata om det senaste inom området och för att knyta kontakter. Det är en bransch som växer och där det behövs utbildade personer för att skydda vårt samhälle.
– Det bästa med Security day är kombinationen av studenter som presenterar projekt, företag som är på plats och så mötena mellan företag och studenter. Vi har även elever från gymnasieskolor med här idag, berättar universitetsadjunkt Anders Carlsson, som tillsammans med linjeföreningen #ROOT arrangerar dagen.
– Dessutom är det extra trevligt att se att representanterna från flera av företagen är före detta studenter från BTH.
Huvudtalare på Security day är Mikael Lagström, General Manager för det globala cybersäkerhetsföretaget Truesec, som valde att etablerade sig i Karlskrona mycket tack vare att BTH:s säkerhetsutbildning finns här.
Mikael ger åhörarna på Security day en insyn i dagens mörka cybervärld av oändliga attacker och intrång och allt snabbare händelseförlopp. Han berättar att alla organisationer måste kunna förstå och förutspå attacker, kunna minimera risker, kunna upptäcka intrång och – om det värsta skulle hända – kunna återskapa det som gått förlorat. Men långt ifrån alla organisationer har denna kunskap och framförhållning, vilket vi ständigt ser exempel på.
Det är här BTH:s studenter kommer in i bilden. Det finns ett stort behov av kunskap inom cybersäkerhetsområdet, mycket att göra och behovet växer.
– Hoten och branschen växer. Ni är på väg in i rätt bransch. Vi och resten av branschen behöver er, säger Mikael Lagström.
En av studenterna som läser IT-säkerhet på BTH är Kim Lillé. Han berättar om ett projekt som han har gjort nu i årskurs två på det treåriga ingenjörsprogrammet. Projektet gick ut på att sätta upp ett sårbart IT-system under två månader för att studera vad som hände. Det som hände var att det kom 3 miljoner attacker.
– Vi studerade logghistoriken och tittade närmare på vissa av attackerna för att försöka förstå vad de försökte göra och för att hitta den skadliga koden, berättar Kim Lillé.
Just den här typen av laborationer är ett viktigt och genomgående moment i hela utbildningen och för det finns ett specialanpassat säkerhetslaboratorium. Här kan studenterna laborera i en flexibel, anpassningsbar och realistisk miljö – allt för att lära sig att skydda samhället, företag och människor mot digitala hot.
- Läs mer om utbildningen Högskoleingenjör i IT-säkerhet
- Läs mer om utbildningen Civilingenjör i datorsäkerhet
Är du intresserad av någon av utbildningarna är sista anmälningsdag den 19 april 2022.
24 mars 2022