En ledstjÀrna inom strategisk hÄllbar utveckling

Göran Broman

BTH har internationellt erkÀnd forskning och utbildning som hjÀlper företag, kommuner och andra organisationer att bidra till samhÀllets omstÀllning till hÄllbarhet pÄ sÀtt som stÀrker organisationerna bÄde pÄ kort och lÄng sikt.

För att kunna vara strategisk mÄste man veta vad man vill uppnÄ. För att kunna arbeta strategiskt för hÄllbarhet mÄste man alltsÄ veta vad hÄllbarhet Àr. Men att definiera det pÄ detaljnivÄ Àr bÄde oklokt och orimligt. Det finns mÄnga möjliga hÄllbara framtider. BTH-forskarna jobbar dÀrför med en principiell definition.

– Man skulle kunna jĂ€mföra med schack, sĂ€ger professor Göran Broman och utvecklar:

– DĂ€r Ă€r mĂ„let schackmatt. Det Ă€r definierat av fyra principer: kungen ska vara hotad, inte kunna flyttas ur hotet, inte kunna skyddas, och hotet ska inte kunna slĂ„s ut. Inom denna ram kan schackmatt se ut pĂ„ vĂ€ldigt mĂ„nga sĂ€tt, och det kan Ă€ven vĂ€gen dit göra. Vi jobbar med vetenskapsbaserade principer för hĂ„llbarhet – vad som mĂ„ste gĂ€lla för alla tĂ€nkbara hĂ„llbara framtider, oavsett hur de ser ut pĂ„ detaljnivĂ„ – samt med tillhörande metod- och verktygsstöd för att finna smarta utvecklingsvĂ€gar i företag, kommuner och andra organisationer.

FörÀndringsarbetet bör starta i den egna organisationen
Politiska beslut Àr viktiga, men en stor del av det nödvÀndiga konkreta förÀndringsarbetet behöver ske pÄ organisationsnivÄ, menar Göran.

– NĂ€ringslivet utgör en enorm förĂ€ndringskraft och allt fler företag inser egenintresset i proaktivt hĂ„llbarhetsarbete. Företagsledare behöver kunna leda sĂ„ att företaget bidrar till omstĂ€llningen av hela samhĂ€llet, pĂ„ sĂ€tt som stĂ€rker det egna företaget. DĂ„ vinner man sjĂ€lv pĂ„ det, och blir ett gott exempel som triggar andra och skapar en positiv dominoeffekt för hela samhĂ€llsomstĂ€llningen.

Forskning i nÀra samarbete med företag
Forskningen sker i nÀra samverkan med externa partner och har pÄverkat mÄnga beslut om investeringar, produktutveckling och affÀrsutveckling, bÄde direkt i samarbetena och genom den metodik som utvecklas och görs allmÀnt tillgÀnglig. Exempelvis finns ett nÀra samarbete med Lindéngruppen och inom ramen för det genomförs nu ett doktorandprojekt med fokus pÄ hur företag bÀst kan mobilisera, stÀrka och kontinuerligt stödja alla medarbetare till att vara förÀndringsagenter för hÄllbara affÀrer.

Unik utbildning lockar studenter frÄn hela vÀrlden
Forskningens resultat sprids ocksÄ genom utbildning. BTH har bland annat ett internationellt magisterprogram i strategiskt ledarskap för hÄllbarhet som hittills attraherat fler Àn 800 studenter frÄn fler Àn 90 lÀnder.

– Studenter, arbetsgivare och akademiker vid andra lĂ€rosĂ€ten sĂ€ger att de inte kĂ€nner till nĂ„gon likadan utbildning nĂ„gon annanstans i vĂ€rlden. Det strategiska strukturerade helhetstĂ€nket kring hĂ„llbarhet, kombinerat med hur man genom transformativt ledarskap kan engagera mĂ€nniskor till att vilja bidra till förĂ€ndring, Ă€r unikt och det lockar studenter frĂ„n hela vĂ€rlden till vĂ„r lilla stad i det kalla Norden, avslutar Göran Broman.

Mer om Magisterprogram i strategisk hÄllbar utveckling

1 februari 2023