Kraftsamling i Nato-sponsrat projekt för att lösa problematiken kring undervattenskablar
Världen har sett ett flertal sabotage riktade mot det fiberoptiska nätverk som finns på havsbotten – nätverk utgör ryggraden i vår digitala värld och som transporterar mer än 95 procent av den interkontinentala internetkommunikationen. Det Nato-sponsrade projektet HEIST har som mål att säkra det kritiska informationsflödet vid ett avbrott. Nu möts en världsledande samling av myndigheter, industri och akademi i Karlskrona för att diskutera en lösning.
Projektet HEIST (Hybrid Space-Submarine Architecture Ensuring Infosec of Telecommunications) har startats för att skydda det globala fiberoptiska nätverket. Det syftar till att snabbt lokalisera kabelbrott och omdirigera kritisk trafik via satelliter vid skador. Projektet stöds av Natos program Science for Peace and Security.
– Projektet är av avgörande betydelse för att skydda samhällets kritiska infrastruktur. Samarbetet understryker behovet av en mer robust internetinfrastruktur som kan motstå framtida störningar, säger Henric Johnson, rektor vid BTH.
Nu är det dags för en träff med flera av de medverkande i detta samhällsviktiga projekt. I slutet av veckan ses de – forskare, företag och samhällsvikta organisationer – på BTH i Karlskrona.
– Under två intensiva dagar kommer vi att utforska hur vi kan säkra framtidens internettrafik. Satelliter kan vara en del av lösningen, men vi måste hitta sätt att överbrygga deras begränsningar i dataflöde, menar Greg Falco, biträdande professor i maskinteknik och rymdteknik vid Cornell University och strategiskt ansvarig i projektet.
Det globala företaget Laser Light kommer att medverka:
– Laser Light är glada över att medverka. Som ledande inom globala datatjänster med flera domäner – rymd, mark och hav – ser vi fram emot att bidra med vår erfarenhet till att motverka de betydande pågående hoten mot säkerheten i den globala telekommunikationsinfrastrukturen, säger Stephen Benson på Laser Light, Federal.
En av de aktörer som följer projektet på nära håll är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB:
– MSB ser en stor potential med projektet som är ett viktigt bidrag till europeisk och transatlantisk säkerhet. MSB ser fram emot att stödja projektet de närmaste åren, säger Sara Myrdal, internationell direktör och chef för avdelningen för internationella relationer, forskning och innovation vid MSB.
Vid konferensen på BTH samlas totalt ett 80-tal experter och forskare. De kommer från Försvarsmakten, MSB, PTS, Kustbevakningen och FMV samt från företagen Saab, Ericsson, NKT, Telenor, Viasat och Amazon. Från akademin ser vi Cornell University, John Hopkins University, ETH Zürich, Bifrost University, Försvarshögskolan och BTH. Projektet leds av Cornell University i USA och stöds av Natos program Science for Peace and Security.
15 januari 2025