Henric Johnson är ny rektor vid Blekinge Tekniska Högskola

Bild av Henric Johnson

Regeringen har idag beslutat att utse Henric Johnson som rektor vid Blekinge Tekniska Högskola. Henric Johnson är professor i datavetenskap och var tidigare prorektor vid BTH.

–Jag är verkligen glad och stolt över att ha fått förtroendet att leda BTH. Det är en spännande och intressant verksamhet som ligger rätt i tiden. Jag tänker dels på fokuseringen på digitalisering och dess inverkan på samhället i stort, dels på BTH:s ambitionsnivå och förmåga vad gäller samverkan, regionalt, nationellt och internationellt, säger professor Henric Johnson.

–Jag vill önska Henric Johnson lycka till i arbetet som rektor vid Blekinge Tekniska Högskola. Med sin gedigna erfarenhet inom forskning och innovation är han väl lämpad för uppdraget, säger utbildningsminister Mats Persson.

Det var vid högskolestyrelsens möte i juni som beslutet att föreslå Henric Johnson som ny rektor togs.

–Henric Johnson har omfattande erfarenhet av ledarskap inom akademin, och även stor erfarenhet av samarbete med det omgivande samhället, säger Lars Niklasson, BTH:s styrelseordförande, i en kommentar till styrelsens beslut.

Henric tillträder som rektor den 1 september 2024.

–Med vår starka profil och närhet till både företag och samhällsaktörer har BTH en unik position att påverka och driva utvecklingen framåt. Vi ska fortsätta vara en ledande aktör, inte bara i vår region utan även nationellt och globalt. Jag ser fram emot att tillsammans med studenter och personal skapa nya möjligheter och stärka vårt bidrag till samhället.

Fakta Henric Johnson
Henric Johnson är professor i datavetenskap vid BTH, medlem i EU-kommissionens expertgrupp för att stödja partnerskapen under Horizon Europe, EU:s ramprogram för forskning och innovation, samt medlem i Roskildes universitetsstyrelse och University of Colorado Boulders externa råd för forskning och innovation.

Henric Johnson var från 2013 till 2017 prorektor vid BTH och var tidigare globalt ansvarig för forskning och innovation vid Business Sweden. Han har en bred internationell arbetserfarenhet som diplomat i USA, där han var chef för enheten för forskning, innovation och högre utbildning vid Sveriges ambassad i Washington D.C. Han har även varit gästprofessor vid Stanford University, Vinnova-Wallenberg fellow vid Nordic Innovation House i Silicon Valley och anställd vid Ericssons forskningsavdelning i North Carolina.

29 augusti 2024