Högprioriterat Nato-projekt till BTH och Marine Technology Center of Sweden
En banbrytande satsning med stöd från Nato lägger grunden för ett säkrare internet i framtiden. Genom en unik hybridlösning, som kombinerar undervattenskablar och satellitkommunikation, tar BTH och Marine Technology Center of Sweden (MTC) fram tekniken som ska skydda mot digitala avbrott och garantera en oavbruten datatrafik – även när havets djupaste kablar hotas.
–Vi är stolta över att vara en av de starka akademiska partnern i projektet och vi ser fram emot att öka kunskapen om hur vi skyddar kritisk infrastruktur. Satsningen kommer inte enbart att stärka BTH:s forskningskompetens utan även bidra till Sveriges och våra allierades säkerhet, säger Henric Johnson, professor vid BTH.
Projektet, som går under namnet HEIST (Hybrid Space/Submarine Architecture Ensuring Infosec of Telecommunications) leds från Cornell University i USA. Satsningen omnämns redan på Natos officiella webbplats och lanserades officiellt i juli. Projektet stöds delvis av Natos program Science for Peace and Security.
Förutom forskare från Cornell University och BTH deltar ledande forskare från bland annat Johns Hopkins University, ETH Zürich och Försvarshögskolan, tillsammans med telekomföretag och regeringsrepresentanter från flera Natoländer. Samarbetet understryker behovet av en mer robust internetinfrastruktur som kan motstå framtida störningar.
–Nittiofem procent av all kommunikation sker via undervattenskablar. För att kunna bygga ett resilient samhälle så måste vi kunna hantera avbrott i det flödet. Ambitionen är att kunna styra om internet från djuphaven till rymden vid behov, menar Henric Johnson.
–Under de kommande två åren kommer forskarna och industrin att utveckla och demonstrera en testbädd i Karlskrona. Den planerade demonstrationen av testbädden är en del av det pågående arbetet vid Marine Technology Center of Sweden i Karlskrona, som redan spelar en viktig roll som marin innovationshub för både Sverige och Nato. Om projektet lyckas, har företagen uttryckt intresse att skala upp tekniken globalt, säger David Appelberg vid Marine Technology Center of Sweden.
–Vi är stolta över att vara en del av denna viktiga satsning, som inte bara driver fram nya teknologier, utan och också speglar vår förmåga att arbeta i gränslandet mellan civilt och militärt. Givetvis stärker det även Sveriges roll i det internationella forskningssamarbetet, samt visar på BTH:s globala relevans och akademiska excellens avslutar Henric Johnson.
24 augusti 2024