”Man får en inblick i hur det fungerar”

Under tisdagen redovisades femton studentprojekt inför publik på högskolan. Studenterna har under våren jobbat tillsammans med olika kunder och företag för att lösa deras praktiska problem.

Larmsystem till hemvården, och en portal där patienter och läkare kan kommunicera varje dag, och förbättrade faktureringssystem till ett telekomföretag är bara tre av dem.
– Man får en inblick hur det fungerar, man jobbar ju från åtta till fem, så det blir mer som ett arbete än utbildning, säger Daniella Nordgren.

Under presentationerna har studenterna tjugo minuter på sig att berätta vad de gjort. Under den tiden ska samarbete, metoder och tillvägagångssätt och svårigheter på vägen avhandlas. Därefter blir det frågor.

Om en äldre person ska kunna bo kvar hemma är alternativet idag ofta att bli filmad nattetid, vilket kan vara integritetskänsligt. Samtidigt finns risken att äldre faller och skadar sig när de är ensamma. En grupp elever har därför byggt ett system för att larma hemtjänsten om en exempelvis en gammal person reser sig ur sängen och sedan inte kommer tillbaka. Systemet som studenterna har satt samman, bygger på olika typer av sensorer som sitter i lägenheten, bland annat trycksensorer i sängen.

Ett annat studentteam har arbetat tillsammans med CGI, som är ett Karlskronabaserat IT-konsultföretag. Tillsammans med Landstinget Blekinge har studenterna skapat en portal för patienter med hjärtsvikt. Genom den kan läkaren ha daglig uppsyn över sin patient utan att patienten exempelvis behöver åka in flera dagar i veckan till sjukhuset för att ta prover.

På portalen ska patientens uppgifter finnas lagrade, allt från prover till mediciner och hur man har mått över en tid.
– Eftersom vi har kunnat sitta i CGI:s lokaler har det gått snabbt att arbeta, säger Michael Richardsson. – Vi har kunnat få omedelbar feedback på vissa idéer som vi har haft.

I varje steg har Landstinget Blekinge varit involverat för att erbjuda expertishjälp – och de har också godkänt hur studenterna funderat kring den nya datalagen GDPR.
– Ja, det har varit en jätteviktig del för oss, säger Victoria Sigurdsson. – Patienterna i vårt system är anonymiserade med slumpmässigt valda akronymer. Läkarna i sin tur har ett system för att koppla akronymerna till riktiga personer. Studenterna menar att det har varit lärorikt att vara ute på företag.

– Man får en inblick hur det fungerar, man jobbar ju från åtta till fem, så det blir mer som ett arbete än utbildning, säger Daniella Nordgren.

En tredje grupp som redovisar sina resultat under tisdagen har arbetat med det finska företaget Qvantel för att förbättra deras faktureringssystem. Tolv studenter har under fem månaders tid konstruerat ett system för att minska antalet felaktigheter. Marcus Hrvatin har fungerat som teamledare.

– Jag har aldrig lett så många innan. Jag ville ha den rollen, så jag trivdes med det, säger Marcus.

– Men det är inte så lätt som man tror. Jag planerade alla möten vi hade med kunden, när och hur saker skulle lämnas in, och allt annat arbete. Det var mycket administration. Men det har varit väldigt lärorikt att arbeta för en kund med en riktig slutprodukt, avslutar Marcus.

 

22 maj 2018