Studenter i marin teknik tränar i unikt undervattenslabb
Idag togs ytterligare ett steg i skapandet av ett undervattenslabb utanför BTH:s campus i Karlskrona. Labbet kommer att ge studenterna i marin teknik en unik möjlighet att få den kompetens som starkt efterfrågas av flera företag. Om några veckor är labbet klart för drift och studenterna kan börja använda det i sin utbildning.
BTH:s civilingenjörsutbildning i marin teknik har under hela utbildningen fokus på framtida behov av utveckling av olika typer av marintekniska system. Kunskap om dessa ökar som en följd av den ökade digitaliseringen och automatiseringen.
– Behovet av att arbeta under vatten kommer att öka framöver – då är det naturligt att våra studenter fokuserar på de system som behövs för detta, menar Oskar Frånberg, docent vid BTH och programansvarig för civilingenjörsutbildningen i marin teknik.
I undervattenslabbet, eller testbädden som den också kallas, kommer studenterna att träna på att lägga ner kablar, att detektera dem, att skilja dem åt och för att testa hur man bäst arbetar under vatten – en kompetens som kan användas inom flera arbetsområden, både civilt och militärt.
– Ett exempel är ju att vi hämtar ju allt mer energi från havet. Då måste vi klara av just den typen av undervattensinstallationer. Det är detta studenterna kommer att träna i labbet vilket ger dem en praktisk känsla för arbete med installationsarbete under vatten, menar Oskar Frånberg.
Ett företag som ser fram emot att anställa studenterna i marin teknik är NKT i Karlskrona. Idag får företaget vända sig utomlands för att hitta rätt kompetens.
– Det är viktigt att få studenterna att känna sig betydelsefulla – arbetsmarknaden väntar på dem, menar Jan Flincke, ansvarig för off shore-verksamheten vid NTK i Karlskrona.
Att det nya undervattenslabbet ligger i Karlskrona är givetvis ingen slump.
– Karlskrona är Sveriges marina huvudstad och studenternas koppling till näringslivet är tydlig redan idag men den ska bli ännu tydligare, säger Lennart Johansson på Blue Science Park som driver projektet med undervattenslabbet.
Läs mer om civilingenjörsutbildningen i marin teknik
24 mars 2021