Studenter pÄ internationell topplista för design av handske

Idag har James Dyson tillkĂ€nnagivit vilka som de anser vara de bĂ€sta och mest innovativa uppfinningarna pĂ„ temat ”design som löser ett problem”. PĂ„ topp 20-listan finns BTH-studenter i maskinteknik med sin idĂ© ReGlove – en lösning för att Ă„tervinna och Ă„tertillverka skyddshandskar.

James Dyson Award Ă€r en internationell designtĂ€vling som pĂ„gĂ„r i 27 lĂ€nder och regioner för ingenjörs- och designstudenter pĂ„ universitet och högskolor. Utmaningen för studenterna Ă€r att ”designa nĂ„got som löser ett problem”.

Fler Àn 1 700 uppfinnare deltog
Över 1700 unga uppfinnare var med i Ă„rets tĂ€vling av James Dyson Award och det var en stor bredd av geniala uppfinningar pĂ„ en mĂ€ngd problem som var med och tĂ€vlade. Nu har de 20 bĂ€sta uppfinningarna korats och vi kan glĂ€djande presentera att för Sverige vann BTH:s studenter pĂ„ civilingenjörsprogrammen i maskinteknik.

– This year has brought massive challenges and if one thing is certain, our top twenty James Dyson Award inventors have shown that young minds and their unfiltered curiosity need a seat at the table, menar Tom Crawford, Global Director of Sustainability och domare för topp 20-listan.

Handsken som Ă„tervinns och Ă„tertillverkas – om och om igen
Idén som BTH:s studenter har utvecklat Àr en lösning för att Ätervinna och Ätertillverka personlig skyddsutrustning, i detta fall engÄngshandskar. Idén heter ReGlove och Àr en cirkulÀr lösning dÀr handskarna Ätervinns för att sedan tillverkas igen.

EngĂ„ngshandskarna, som Ă€r gjorda av en sĂ€rskild form av polyvinylalkohol, tas om hand efter anvĂ€ndning, rengörs och smĂ€lts sedan ner till vĂ€tska. DĂ€refter kan de Ă„tertillverkas och bli nya handskar – som sedan tas om hand och Ă„tertillverkas och sĂ„ vidare. Maskinerna som gör hela processen kan installeras i en lastbil och förflyttas vilket gör att det hĂ€r blir en rullande handskfabrik som kan placeras var den behövs.

Ihop med Stanford University
Studenternas idé har tagits fram inom kursen Global New Product Design Innovation som genomförs tillsammans med studenter pÄ Stanford University.

Stort GRATTIS till Adam Backman, Johan Olsson Stjernberg, Axel Sjöberg, Marcus Skoog och Albert Eriksson!

LĂ€s mer om James Dyson Award och topp 20-listan

LĂ€s mer om BTH-studenternas projekt

LÀs mer om civilingenjör i maskinteknik

 

Foto: Hanna Frazén / FotoFranzén

15 oktober 2020