Teknikworkshoppar lockade till BTH
Under höstlovet anordnade institutionen för maskinteknik fyra workshoppar för höstlovslediga mellan- och högstadieelever. Ett 70-tal ungdomar i åldrarna 11–16 år deltog under två dagar i aktiviteterna som ägde rum i Makerspace, en labbsal på BTH där du kan bygga nästan vad som helst.
Den yngre gruppen med mellanstadieelever fick under onsdagen uppgiften att bygga en “automata”, en mekanisk skulptur. Till sin hjälp hade de laserskuren kartong, limpistoler, silvertejp, träpinnar, piff och en del elektronik i form av LittleBits. Forskaren Johan Wall visade upp sin “automata” som inspiration, och sen var skapandet igång.
– Detta är ett bra sätt att visa upp vår verksamhet och skapa en meningsfull aktivitet som är lite annorlunda för ungdomarna, som samtidigt känns kreativ och är rolig. Vi vill att unga ska se teknik som en möjlig framtida karriär och att de genom våra workshoppar kanske väljer den yrkesbanan i framtiden, säger Johan Wall, forskare vid BTH.
Halvvägs in i byggandet blev det paus och rundvandring i några av forskningslabben på BTH. Ungdomarna fick se industri 4.0-labbet som bygger på en uppkopplad produktionsenhet och digital tvilling för planering av produktionen, men också Volvo-labbet som är en plattform för autonoma och elektriska fordon som används i forskningen inom maskinteknik. Därefter blev det besök i verkstaden för att titta på laserskäraren som gjort mallarna till dagens workshop.
Under torsdagen såg uppgiften lite annorlunda ut, här gällde det för högstadieeleverna att skapa en “kartongmask” som kunde ta sig framåt på bordet med hjälp av LittleBits som motor.
– Forskningen som vi bedriver här kan ofta kännas långt borta. Att ha denna typ av event ger en direkt upplevelse av vad vi gör, samtidigt som ungdomarna får se och känna på vilken typ av roll tekniken och forskningen kan ha i ett framtida hållbart samhälle, avslutar Tobias Larsson, professor.
3 november 2022