Unga indiska ingenjörer börjar sin karriär på BTH

 

De två studenterna Chandrasekhar Gollapalli och Venkata Sai Akula från Andhra University tillsammans med Mallikharjuna Rao Gollapalli (längst till vänster), pappa till Chandrasekhar.

 

De båda indiska studenterna Venkata Sai och Chandrasekhar är en del av det helt nya 3+1 programmet på BTH. De kom till Sverige i somras för att fullfölja sina ingenjörsstudier i maskinteknik. Efter avslutade studier ser de fram emot att börja jobba inom den europeiska bilindustrin. Arbetsmarknaden för ingenjörer är mycket ljus, både i Sverige och i Europa.

Chandrasekhar Gollapalli och Venkata Sai Akula anlände till Sverige i augusti. Chandrasekhar, som har en mångkulturell bakgrund då han har vuxit upp i ökenlandet Qatar med sin familj, säger skämtsamt att han ville vara med om riktig kyla. ”Jag vill se vintern” säger han.

De båda har alltså bara varit i Sverige i några månader men de upplever redan studierna i Sverige som mycket annorlunda än hemma. I Indien handlar i stort sett allt om teori, medan man som student i Sverige applicerar allt vad man har lärt sig på verkliga situationer och i verkliga projekt.

Mallikharjuna Rao Gollapalli besöker sin son Chandrasekhar i Sverige. Han är själv ingenjör och har arbetat 19 år i Qatar. Han instämmer:

– Nittio procent av det som lärs i Indien är teoribaserat, och sedan kommer tillämpningen. Men här är det tvärtom, säger han. I det verkliga livet är det precis det som efterfrågas, säger han.

Ungdomarna är alltså en del av det alldeles nya samarbete som kallas 3+1. Det innebär att studenterna läser tre år i Indien för att sedan läsa ett år här. Då får man en kandidatexamen i både Indien och i Sverige. Därefter kan studenterna antingen gå över till att läsa ytterligare två år och erhålla en master, eller börja jobba, om de skulle vilja det.

Arbetsmarknaden för ingenjörer både i Sverige och i Europa är mycket ljus. Venkata Sai Akula vill börja jobba i svensk bilindustri. Att komma in på Volvo i Sverige är hans mål, trots att bilindustrin i Indien är omfattande. Det är även utmaningarna – bilindustrin över hela världen står inför en omvälvande utveckling.

– Så klart funderar vi över klimatförändringarna, säger Venkata Sai. Men forskningen här har kommit längre än den i Indien.

Chandrasekhar vill gärna söka sig ut i Europa för att arbeta där, men båda studenterna ser framför sig att de en dag tar med sig sina förvärvade kunskaper tillbaka till Indien.

Men just nu ligger kanske vardagens funderingar närmare tillhands. Venkata Sai och Chandrasekhar bor tillsammans, i det ombyggda gamla fängelset inne i Karlskrona, som numera är studentboende. De letar med ljus och lykta efter en ny bostad. Det är inte så lätt i Karlskrona.

– Vi försöker desperat att ta oss ur fängelset, säger Chandrasekhar och alla tre skrattar gott.

Det kommer säkert att gå alldeles utmärkt.

7 december 2018