Distansutbildning
Distansutbildning
BTH har en lång tradition av distansutbildning och bedriver idag ett stort antal utbildningar online. Du kan ta del av utbudet på sidan Program och kurser.
Nedan kan du ta del av de lärdomar vi har gjort i projekt och nationella sammanhang.
Utmaningar & Lösningar
Som en del av SILO-projektet genomfördes våren 2022 en Delphi-studie kring utmaningar med distansutbildning enligt lärarkåren vid BTH. Ett resultat av studien är artikeln ”The relative importance of distance education challenges to instructors in higher education – A ranking-type Delphi study” där de 13 viktigaste utmaningar rangordnades enligt BTH’s lärares uppfattning om hur viktig utmaningen är. Baserat på de 13 utmaningar samlades lösningar och åtgärdar in bland BTH’s lärare, vid UHR temacaféer samt i samarbete med övriga åtta lärosäten som deltog i projektet.
Top 3 utmaningar med förslag på lösningar
Tavelundervisning på distans
I projektet togs ett hybridsal för tavelundervisning fram för Tekniskt basår. Vilket sedan visades på ett temacafé med UHR.
Stora studentgrupper på distans
Emil Folino var en del av ett UHR-seminarie med fokus på kommunikation och överlevnadsstrategier i kurser för stora studentgrupper.
Lärarguide till online-undervisning
BTH har en stark tradition av undervisning online.
”Lärarguide till online-undervisning” är framtagen av ”Styrgruppen för distansundervisning” och baserat på mångårig erfarenhet och litteraturen inom området. Vår förhoppning är att denna guide kan vara ett stöd för dig som undervisar digitalt, oavsett erfarenhetsnivå.
Du kan ladda ned Lärarguide till online-undervisning men även ta del av den digitala upplagan som har ett utökat material med filmer, länkar och olika tips.
Ladda ned ”Lärarguide till online-undervisning” som PDF.
Ta del av den digitala upplagan.
Kontakt
Emil Folino
Förste Universitetsadjunkt
emil.folino@bth.se
Jonas Knutsson
Pedagogisk utvecklare
jonas.knutsson@bth.se
Henrik Sällberg
Universitetslektor
henrik.sällberg@bth.se