Sjuksköterskeprogrammet
180 hp
- Studietid: 2025 vecka 4 till 2028 vecka 2
- Ort: Campus Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
- Anmälningskod: BTH-88125
- Språk: Svenska
- Utbildningsplan: Ladda ner
Tillfället är stängt för anmälan
Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)
Sjuksköterskeprogrammet på BTH har e-hälsoprofil och ger dig en hög andel verksamhetsförlagd utbildning som knyter ihop teori med praktik. Här bygger du kompetens att leda, utveckla och planera vårdarbete.
En internationell examen och en stark efterfrågan på arbetsmarknaden
Som sjuksköterska har du varierade arbetsuppgifter och planerar, leder och utvecklar omvårdnadsarbete. Du genomför medicinska behandlingar och arbetar med hälsofrämjande åtgärder. Det råder i dag brist på sjuksköterskor och jobben finns inom region, kommuner och privata verksamheter. Efter examen kan du alltså arbeta som sjuksköterska både i Sverige och utomlands, eller välja att läsa vidare till specialistsjuksköterska.
Problembaserat lärande och möten med människor
På BTH använder vi problembaserat lärande som utvecklar din kreativitet och din förmåga att lösa uppgifter i grupp. Huvudområdet är omvårdnad som kompletteras med stödämnet medicin. Utbildningen bidrar till att utveckla din kunskap och förmåga att möta människor och fungera som ledare i möten med patienter, närstående och kollegor.
E-hälsa en naturlig del av dagens vård
E-hälsa omfattar kunskap om e-hälsoverktyg och tjänster som kan förbättra och effektivisera processer för kommunikation, arbete och omvårdnad inom vårdarbete. I dagens och framtidens samhälle är teknik en allt viktigare byggsten och BTH är i grunden en teknisk högskola med innovation och digitalisering i fokus – så e-hälsa har naturlig plats och är central i BTH:s sjuksköterskeprogram.
Stor andel VFU och medicinkurser
En stor och viktig del av utbildningen är VFU, verksamhetsförlagd utbildning, inom hälso- och sjukvården. Programmet innehåller en stor del VFU där du omsätter teori i praktik‚ vilket gör att du snabbt kommer in i din yrkesroll. En del av VFU:n sker på Blekingesjukhuset som ligger en kort promenad från högskolan. Teorikurser i omvårdnad och medicin ger en bred bas av kunskaper för att kunna möta människors behov och för att främja hälsa. Sammantaget ger detta dig en realistisk och komplett kombination av kunskap och erfarenhet.
Unik forskningsklinik på campus ger realitet och nytänkande
2019 invigdes BTH:s forsknings- och utbildningsklinik. Kliniken är den enda i sitt slag och här simulerar vi vårdförlopp inom till exempel akutvård, vilket ger dig en realistisk förståelse och en koppling mellan teori och praktik. Här utformar, testar och simulerar du olika arbetssätt för framtidens vård tillsammans med lärare och forskare. Under utbildningen tränar du mycket praktiskt på kliniken och kompletterar därmed din VFU på ett unikt sätt, samtidigt som du får ta del av den senaste forskningen.
Utbildningen leder till en sjuksköterskeexamen, som är en internationellt gångbar examen och gör hela världen till din arbetsmarknad.
Tidigare studenten Calle och programansvarig Terese Lindberg berättar om upplägget på programmet. (2:37)
Programinnehåll
Omvårdnad VFU
Omvårdnad, teori
Klinisk medicin
Terese och Lina presenterar sjuksköterskeprogrammet och den unika kliniken, där studenter kan testa olika e-hälsoverktyg och simulera vårdsituationer.
Om utbildningen
Sjuksköterskeprogrammet ger dig kunskaper och färdigheter inom yrkets kärnkompetenser; personcentrerad vård, samverkan i team, evidensbaserad vård (kunskap som är baserad på bästa möjliga vetenskapliga grund), förbättringskunskap för kvalitetsutveckling, säker vård samt informatik.
Utbildningen visar på samband mellan vårt hälsotillstånd och vår fysiska, psykiska, sociala och kulturella miljö. Du får kunskaper om yrkets värderingar och etik samt de allmänna principerna för vård och omsorg. Du tränas i att integrera och implementera nya forskningsresultat och lär dig reflektera över ditt eget arbetssätt i förhållande till forskning och utveckling.
Personcentrerad vård kännetecknas av att patienten blir sedd, förstådd och bemött utifrån dennes individuella behov, värderingar och förväntningar. Sjuksköterskan och teamet ska kunna möta patienten och närstående med evidensbaserad kunskap, det vill säga kunskap som är baserad på bästa möjliga vetenskapliga grund, i kombination med empati och ett etiskt förhållningssätt.
Teamarbete främjar kontinuitet, stärker kompetenser och ökar säkerheten för patienten i vården. I din roll som sjuksköterska ingår att vara ledare, att kunna handleda och undervisa både teamet, patienten och närstående, och att arbeta förebyggande och som hälsopedagog.
En sjuksköterska deltar kontinuerligt i förbättringsarbete för att utveckla kvalitet, kunskaper och säkerhet för patienten och teamet. Du kommer också att behöva engagera dig i kommunikation, informationsteknik och hälsoteknik inom vården, eftersom det är områden som är i ständig utveckling.
Sjuksköterskeutbildningen på BTH influeras starkt av vårt fokus på teknik, innovation och hållbar utveckling och har en stark internationell prägel där du även har möjlighet till studentutbyte såväl inom som utanför Europa.
Under första läsåret får du grundläggande kunskaper inom omvårdnad och medicinsk vetenskap. Under året ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU) vid ett tillfälle.
Under det andra studieåret får du fördjupade kunskaper inom samtliga två ämnesområden för att kunna använda dessa integrerat och för att förstå helhetssynen på patienten och dennes närstående. Du har även VFU inom tre olika verksamheter.
Under det tredje året praktiserar och fördjupar du dina kunskaper från studieår ett och två. Det ingår VFU inom något av tidigare verksamhetsområden. Du gör också ditt examensarbete inom huvudområdet omvårdnad, dels en längre VFU omfattande tio veckor samt teorikurser för att kunna få din examen.
Som utbildad sjuksköterska kan du arbeta nationellt såväl som internationellt. Du kan efter examen också läsa vidare till specialistsjuksköterska eller fortsätta att studera på avancerad nivå och på forskarnivå.
För att komma in på programmet krävs följande behörighet från gymnasiet:
Grundläggande behörighet + Matematik 2a alt 2b alt 2c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b alt 1a1+1a2.
Ser du inte ditt gymnasieprogram? Du kan eventuellt bli behörig genom att läsa en kombination av valbara kurser i ditt program. Kontakta din studievägledare för att se vilka aktiva val du kan göra inom din utbildning för att nå rätt behörighet.
Direkt behörig
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Kan bli behörig
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Naturkunskap 2
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Naturkunskap 2
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Naturkunskap 2
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 2
- Naturkunskap 2
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 2
- Naturkunskap 2
I listan hittar du gymnasieprogram som är högskoleförberedande. För att bli behörig krävs för vissa program kompletteringar genom utökat program eller eftergymnasiala utbildningar. Om du har godkänt betyg i Matematik 2 (Matematik B) kan du till exempel bli behörig genom att läsa vårt högskoleförberedande program Tekniskt basår. Det programmet ger dig också platsgaranti till våra ingenjörsprogram. Om du saknar Matematik 2 kan du till exempel läsa in detta på Komvux.
Till behörighetstrappaObservera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser vårtermin 2025
Grundläggande anatomi och fysiologi, 7,5 hp
Omvårdnadens grunder, 7,5 hp
Introduktion till yrke och akademi, 7,5 hp
Det vårdande och lärande mötet, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2025
Anatomi och fysiologi, fördjupning, 7,5 hp
Mikrobiologi, farmakologi och näringslära, 7,5 hp
Omvårdnad, fördjupning, 7,5 hp
Sjuksköterskans professionella grund, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2026
Patofysiologi II, 7,5 hp
Omvårdnad, metoder och tillämpning II, 7,5 hp
Patofysiologi I, 7,5 hp
Omvårdnad, metoder och tillämpning I, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2026
Sjuksköterskans professionella utveckling, 30 hp
Kurser vårtermin 2027
Omvårdnad vid akuta situationer och komplexa ohälsotillstånd, 7,5 hp
Omvårdnad, vetenskapliga teorier och metoder, 7,5 hp
Självständigt arbete, 15 hp
Kurser hösttermin 2027
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
BTH är ju en teknisk högskola och har forskning inom e-hälsa, så om man vill kan man inkludera mycket e-hälsa i sin utbildning.
Kalle
Tidigare student, Sjuksköterskeprogrammet
Vill du veta mer?
Är du nyfiken på programmet, eller undrar du hur det är att plugga på BTH?
Skicka din fråga direkt till en student på programmet!
Läs mer om programmet
Anmälan