Masterprogram i AI och maskininlärning
120 hp
- Studietid: 2025 vecka 36 till 2027 vecka 22
- Ort: Campus Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
- Anmälningskod: BTH-90595
- Språk: Engelska
- Utbildningsplan: Ladda ner
Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)
Utveckla och styr AI
Är du intresserad av hur framtidens digitala verktyg och maskiner fungerar och styrs? Maskininlärning är en stor del av grunden när digitala jättar som OpenAI, Google, Meta bygger sin teknik, till exempel ChatGPT. Därför är kunskaper inom området efterfrågade över hela världen och inom allt fler branscher.
Vad kommer du att läsa?
Masterprogrammet inom AI och maskininlärning ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper och utvecklas hela tiden för att för att hänga med i den snabba utvecklingen på området och matcha det växande behovet av civilingenjörer med rätt kompetens. Du läser fördjupande kurser inom AI och maskininlärning, till exempel Bayesiansk statistik och säkerhet i AI-system. Du läser kurser inom digital etik och entreprenörskap, forskningsmetodik, och en projektkurs där du får praktisera dina kunskaper. Det finns även valbara kurser där du kan fördjupa dig inom det som intresserar dig mest och sista terminen gör du ditt examensarbete.
BTH har nära samarbeten med industri och näringsliv men också med andra utbildningsområden, vilket ger en utbildning i fas med utvecklingen. Du får även möjlighet att samarbeta med företag eller myndigheter i projekt, vilket ger dig praktisk erfarenhet redan under studietiden, och även kan leda till sommarjobb, extrajobb under studierna eller kanske anställning efter examen.
Hur ser framtiden ut?
Utbildningen öppnar upp många olika karriärvägar. Du kan arbeta som maskininlärningsingenjör, dataanalytiker, specialist, strategisk projektledare eller i annan ledande befattning. Antalet möjliga branscher och yrkesroller blir fler för varje dag eftersom tekniken används inom allt fler områden. Potentiella arbetsgivare är Sony, Ericsson, Telenor, Volvo, Polisen, Försvarsmakten och andra inom tekniskt innovativa branscher.
Kurser och innehåll
Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2025
Programvaruarkitektur, 6 hp
Tillämpad artificiell intelligens, 6 hp
Beslutsstödjande system, 6 hp
Bayesiansk statistik, 6 hp
Maskininlärning, 6 hp
Kurser vårtermin 2026
Robotik, 6 hp
Djup maskininlärning, 6 hp
Avancerad maskininlärning, 6 hp
Robusta metoder, 6 hp
ICT startups och högteknologiskt entreprenörskap, 6 hp
Kurser hösttermin 2026
Forskningsmetodik i datavetenskap, 6 hp
Avancerat mjukvaruutvecklingsprojekt i team, 18 hp
Technology venture 2: kommersialisering av innovationer, 6 hp *
Multiprocessorprogrammering, 6 hp *
Säkerhet, integritet och efterlevnad i mjukvarusystem, 6 hp *
Betrodda system, 6 hp *
* Valbar kurs
Kurser vårtermin 2027
Masterarbete i datavetenskap, 30 hp
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Masterprogrammet i AI och maskininlärning är en tvåårig utbildning som ger en djup kompetens inom det snabbt växande området data science. Utbildningsområdet omfattar den teknik och de metoder som används för att skapa intelligenta system, vilket innefattar exempelvis artificiell intelligens (AI), maskininlärning, neurala nätverk, och etik inom AI. Programmet syftar till att ge dig en stark teoretisk grund samtidigt som det betonar praktisk tillämpning och utveckling av tekniska lösningar som kan möta framtidens utmaningar.
Första året: Bygga kunskap och färdigheter inom AI/ML
Första året inleds studierna med två kurser: en i tillämpad AI och en i maskininlärning. Dessa kurser lägger grunden för vidare studier inom området. Utöver dessa baskurser får du under det tvååriga programmet möjlighet att välja valbara kurser på avancerad nivå, t.ex. Avancerad maskininlärning, Djupinlärning, Säkerhet i AI-system, Digital etik, Intelligent dataanalys och
AI och ingenjörsmetoder.
Andra året: Specialisering och tillämpning
Det andra året inleds med en kurs i forskningsmetodik och en projektkurs i mjukvaruutveckling, i vilken du får tillämpa dina kunskaper i praktiska projekt. Under höstterminen finns även en valbar kurs som du väljer efter sina intressen. Programmet erbjuder också andra kurser inom maskininlärning, inklusive kurser i robotik, tidsserier och prediktiva metoder.
Masterarbetet
Utbildningen avslutas med ett masterarbete som utgör en betydande del av programmet. Under masterarbetet utför du en egen studie som du baserar på aktuell forskning och vetenskapliga artiklar. Detta innebär att du får möjlighet att tillämpa dina kunskaper på verkliga problem och bidra till utvecklingen av AI och maskininlärning. Genom masterarbetet får du också möjlighet att specialisera sig inom ett avgränsat område, under handledning av erfarna forskare och experter.
Karriärmöjligheter
Efter examen är du väl förberedd för en rad olika karriärvägar. Programmet ger inte bara de tekniska och analytiska färdigheter som krävs för att arbeta i näringslivet, utan även en forskningsinriktad kompetens som öppnar dörrar till forskarstudier. Examen öppnar dörrar inom AI-utveckling, dataanalys, programvaruteknik, och teknisk konsultation – eller en akademisk karriär genom doktorandstudier med fokus på exempelvis AI och maskininlärning.
Efter utbildningen?
Vanliga yrkesroller efter utbildningen är:
Maskininlärningsingenjör, dataanalytiker, specialist, strategisk projektledare.
Anmälan
Vad är datavetenskap?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?