Masterprogram i maskininlärning, sensorer och system
120 hp
- Studietid: 2025 vecka 36 till 2027 vecka 22
- Ort: Campus Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
- Anmälningskod: BTH-90599
- Språk: Engelska
Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)
En kompetens som kopplar ihop två viktiga områden
Vi lever i en värld där vi är beroende av en mängd komplexa teknologiska system, som mat, energi- och kommunikationssystem. För att framtidssäkra dessa system krävs innovation som kombinerar olika områden. Masterprogrammet i maskininlärning, sensorer och system knyter samman disciplinerna elektroteknik och datavetenskap, vilka båda är avgörande för att utveckla morgondagens hållbara teknik.
Vad kommer du att läsa?
Programmet ger dig förmågan att kombinera systemteknisk kompetens och datavetenskaplig AI-kompetens. Du bygger kunskaper inom signalbehandling, reglerteknik, mekatronik (robotik), sensorer, maskininlärning och AI. Dessutom läser du statistik och optimering. Kunskaperna kombineras i en projektkurs och i det avslutande examensarbetet, som kan väljas inom antingen elektroteknik eller datavetenskap. Du lär dig se olika lösningar i olika discipliner – och att avgöra vilken lösning som är optimal.
Hur ser framtiden ut?
Programmet har en stark ingenjörskaraktär och inrikning på elektronik och syftar till att fylla glappet mellan de som kan systemteknik och AI-experter. Det behövs kompetens som kombinerar AI med bland annat signalbehandling och sensorer, och programmet ger en bred kompetens i de områdena. Utbildningen ger dig förmågan att avgöra när komplexa AI-lösningar krävs – och när ett problem kan lösas genom enklare modellbaserad signalbehandling. Programmets uppbyggnad och innehåll är baserat på diskussioner med de företag som vi samarbetar med, både inom forskning och utbildning, och deras behov och visioner för framtiden. Arbetsmarknaden inom området är bra och väntas växa, efterhand som allt fler AI-lösningar implementeras.
Programmet är helt nytt och viss information kan saknas på den här sidan. Vi fyller på så fort vi kan, men hör gärna av dig om du har frågor. Du hittar kontaktuppgifter längre ned på sidan.
Kurser och innehåll
Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2025
Elektromagnetisk fältteori, 6 hp
Optimering, 6 hp
Introduktionskurs i maskininlärning, sensorer och system , 3 hp
Signaler och system, grundkurs, 6 hp
Tillämpad artificiell intelligens, 6 hp
Maskininlärning, 6 hp
Introduktion till Bayesiansk statistik, 3 hp
Signaler och system, fortsättningskurs, 6 hp
Kurser vårtermin 2026
Reglerteknik, fortsättningskurs, 6 hp
Djup maskininlärning, 6 hp
Avancerad maskininlärning, 6 hp
Tidsserier och prediktiva metoder, 6 hp
Projektkurs i dataanalys, 6 hp
Djupinlärning, 6 hp
Tillämpad maskininlärning, 6 hp
Kurser hösttermin 2026
Forskningsmetodik i datavetenskap, 6 hp
Sensorsystem, 6 hp
Säkerhet i AI-system, 6 hp
Datorseende, 6 hp
Mekatronik med robotik, 6 hp
Forskningsmetodik för ingenjörer, 6 hp
Radarsystem, 6 hp
Kurser vårtermin 2027
Masterarbete i elektroteknik, 30 hp
Masterarbete i datavetenskap, 30 hp
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Om programmet
Masterprogrammet i maskininlärning, sensorer och system är en omfattande utbildning med fokus på avancerad teknologi. Med två specialiserade spår inom elektroteknik och datavetenskap skräddarsyr du dina studier för att matcha dina karriärmål. Programmet kombinerar teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter inom AI, signalbehandling, styrteori och sensorteknik för innovativa lösningar och intelligenta system.
Under det första året lär du dig att tillämpa de metoder och färdigheter som ligger till grund för programmet. Detta inkluderar kurser i signaler och system, styrteori, statistik och tidsserieanalys, samt flera kurser om artificiell intelligens och djupinlärning i båda spåren. Dessutom erbjuder de två spåren mer specialiserade kurser, där datavetenskapsspåret betonar maskininlärning – medan elektroteknikspåret täcker ämnen om optimering och elektromagnetisk fältteori.
Under det andra året har du möjlighet att läsa kurser som är kopplade till olika tillämpningsområden och aktuella forskningsprojekt. Detta inkluderar kurser i forskningsmetodik, sensorsystem, datorseende och robotik. Dessutom erbjuder Elektroteknik-spåret en kurs i radarsystem, medan Datavetenskap-spåret ger en kurs om säkerhet i AI-system.
Den sista terminen gör du ditt examensarbete utifrån de metoder och färdigheter du har lärt dig och det spår du valt. Ambitiösa studenter erbjuds möjligheten att genomföra examensarbetet inom pågående forskningsprojekt i samarbete med industrin.
Anmälan
Vad är elektroteknik?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?