Masterprogram i stadsplanering
120 hp
- Studietid: 2025 vecka 36 till 2027 vecka 22
- Ort: Campus Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
- Anmälningskod: BTH-70558
- Språk: Svenska
Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)
Planera och gestalta vår framtida livsmiljö. Med en fördjupad förståelse för bakomliggande processer skapar du möjligheter för hållbar stadsplanering.
Avancerad stadsplanering eller forskning
Masterutbildning i stadsplanering är en tvåårig utbildning på avancerad nivå som förbereder dig för kvalificerad yrkesverksamhet eller forskning inom området.
En djup förståelse för utformning av städer och miljöer
Med vilka utgångspunkter organiseras, planeras och gestaltas städer? Utbildningen handlar om rumslig organisering och utformning av landskap och byggd miljö med fördjupningar i problem och processer av betydelse för utvecklingen av ett hållbart samhälle.
Analysera förutsättningar, problem och processer
Alla städer, byggda miljöer och landskap är formade av olika processer – planerade som oplanerade, sociala, ekonomiska, kulturella och ekologiska. Hur ska vi förstå de processer som förändrar och formar staden såväl som landsbygden? Med vilka principer om organisering och gestaltning av det fysiska rummet kan stadsplanering bidra till en hållbar utveckling? I utbildningen analyserar du förutsättningar, problem, principer och undersöker sätt att förstå dem och dess påverkan.
Möjliggör hållbara miljöer med förståelse och kunskap som grund
Med en djupare förståelse och kunskap om bakomliggande processer och funktioner fördjupar du dina kunskaper och förmågor att planera den byggda miljön i städer och på landsbygden. Du skapar möjligheter för hållbar stadsutveckling genom att kritiskt granska förutsättningarna för densamma samt genom att förstå, förändra och tillämpa planeringens verktyg.
Utbildningen omfattar 120 högskolepoäng och leder fram till en teknologie masterexamen.
Programinnehåll
Fysisk planering
Om utbildningen
Masterprogrammet i stadsplanering är en tvåårig utbildning på avancerad nivå som förbereder dig för kvalificerad yrkesverksamhet eller forskning inom området. Utbildningen är en fördjupning av kandidatprogrammet i fysisk planering men är även öppen för studenter från andra utbildningar inom teknisk eller samhällsvetenskapligt område med inriktning mot planering, arkitektur och/eller landskapsarkitektur. Du måste ha förkunskaper i rumslig gestaltning.
Utbildningen handlar om rumslig organisering och utformning av livsmiljöer i staden såväl som på landsbygden med fördjupningar i problem och processer av betydelse för utvecklingen av ett hållbart samhälle.
Utbildningen avser att fördjupa dina kunskaper och din förmåga att organisera och utforma livsmiljöer i städer och på landsbygden. Genom att vidga din förståelse och förmåga för planeringens processer och ramar samt för rumslig organisering och utformning kan du vara med och utveckla den gestaltade livsmiljön.
Utbildningen fördjupar dina kunskaper och förmåga att kritiskt granska förutsättningarna för en hållbar stadsutveckling. Utbildningen bygger på problembaserade studier där förståelsen för planeringen och utformningen av livsmiljöns möjligheter och begränsningar syftar till att ge dig färdigheter i att kunna genomföra komplexa projekt.
Kurserna varvar teoretiska utgångspunkter med praktiska undersökningar med fokus på detaljerad planering och utformning av städer, landskap och byggd miljö. Detta ska å ena sidan förstås som kvarters-, stadsdels- samt stadsnivå, det vill säga en i huvudsak lokal skala, men å andra sidan ur ett perspektiv med flera skalor, där relationerna med andra aktörer och nivåer synliggörs och definieras.
Undervisningen bygger på arbete i så kallade studior med problembaserat lärande. Du ska utifrån ett givet tema eller scenario självständigt formulera en egen frågeställning som undersöks utifrån olika teoretiska och metodologiska förhållningssätt och med hjälp av såväl analytiskt-vetenskapliga som designmetoder och verktyg. Genom de teman som varje studio formulerar tränas du i idéarbete och kritisk granskning av planering, organisering och utformning av städer, landskap och byggd miljö. Frågeställningar som behandlas i studion är till exempel av kontextuell och konceptuell art – som till exempel människors aktiviteter och erfarenheter av platser, stads- och landskapsrum samt politiska, ekologiska, ekonomiska, sociala och estetiska komplexa rumsliga sammanhang.
Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2025
Introduktion till stadsplanering, 15 hp
Studio I - strukturer, 15 hp
Kurser vårtermin 2026
Studio Social hållbarhet, 15 hp
Vetenskapligt arbete: teoretiska utgångspunkter och undersökningsmetoder, 7,5 hp
Infrastruktur och hållbarhet, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2026
Samhällsorganisation och styrformer, 7,5 hp
Urbanteori, 7,5 hp
Studio III - komplexiteter, 15 hp
Kurser vårtermin 2027
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Som planeringsarkitekt blir du en viktig del av framtiden, det är vi som planerar framtidens städer.
Hilma,
student, Masterprogram i stadsplanering
Studentprojekt
Workshop
I en workshop fortsatte studenterna att utforska begreppen plats och sammanhang tillsammans med Anaïs Leger Smith (FR/UK). Workshoppen uppmuntrade studenterna att engagera sig med plats- och sammanhangsbegreppen genom en kritisk stadsanalys. Platsen sågs som en samhälleligt konstruerad plats och fokuserades på sociala stadspraktiker.
Studio 1 – strukturer
Under den första veckan i kursen Studio 1 – strukturer åkte studenterna på studiebesök till Helsingborg. Där introducerades de till Helsingborg stad och stadsarkitekten.
Studenterna delades in i grupper och varje grupp fick ett fyra kvadratmeter stort papper. Som grund fick studenterna rita upp ett rutnät som de sedan införde en organisk form i.
Forskning
På BTH undersöker forskarna byggda miljöer som vi bor och arbetar i, men också hur de miljöerna planeras och regleras. En stor del av forskningen fokuserar på hållbar stadsutveckling och styrning av miljö– och markanvändning.
Anmälan
Vad är planeringsarkitekt?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?