Fysisk planering
180 hp
- Studietid: 2025 vecka 35 till 2028 vecka 22
- Ort: Campus Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
- Anmälningskod: BTH-87131
- Språk: Svenska
Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)
Planera framtidens städer och landskap
Fysisk planering handlar om att utforma hållbara miljöer där människor kan bo och trivas. På BTH kan du börja skissa på dina idéer, vi utbildar nämligen Sveriges samtliga planeringsarkitekter. Hos oss får du både teoretiska kunskaper och utrymme för kreativitet. Platsen för dina studier är passande nog med på Unescos världsarvslista. Karlskrona ritades med inspiration från Paris och Rom för att bli Sveriges huvudstad och har en spännande arkitektur som breder ut sig på stadens öar.
Vad kommer du att läsa?
Du får sätta dig in i lagar som reglerar bland annat byggande, kulturella värden och hushållning med resurser. Under utbildningen möter du yrkesverksamma planeringsarkitekter och arbetar med aktuella planeringsproblem men övar också på kreativa ämnen som modellbygge, skissning och ritteknik med både penna och dator. I arbetslivet kommer du ofta in ett tidigt stadium och behöver presentera dina planer för politiker och näringsliv. Därför lär du dig att ta fram och presentera förslag till förändring av bebyggelse, landskap och andra miljöer – och att kommunicera dessa muntligt och skriftligt.
Efter avslutad kandidatutbildning kan du läsa en master i fysisk planering här på BTH. Den ger dig rätt att söka medlemskap i föreningen Sveriges Arkitekter, som också har en studentförening. Efter några år i yrket kan du också använda titeln planeringsarkitekt MSA (Medlem i Sveriges Arkitekter).
Hur ser framtiden ut?
Programmet omfattar 180 högskolepoäng och leder fram till en teknologie kandidatexamen och titeln planeringsarkitekt. Arbetsmarknaden för planeringsarkitekter är god eftersom vi blir allt fler och samhället är i en omställningsfas som skapar både behov och möjligheter. Tidigare studenter arbetar bland annat på kommuner, statliga myndigheter som Boverket, Trafikverket och länsstyrelser samt privata arkitekt- och konsultbolag.
Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng och leder fram till en teknologie kandidatexamen.
Tidigare studenten Markus berättar mer om programmet, och hur hans tid på BTH har tagit honom dit han är idag. (3:10)
Om utbildningen
Programmet Fysisk planering utgår från naturen och människors fysiska och sociala behov – men handlar också om samhällets organisation, hushållning med resurser och lagreglering av miljön och kulturella och estetiska värden.
Undervisningen i planering sker ofta i projektform och du tränar din förmåga att analysera och kreativt hantera komplexa planeringsproblem i konkreta uppgifter. Du tar fram förslag på innehåll, utformning, gestaltning och juridisk reglering av den fysiska miljön du planerar.
Planeringsprojekten utförs på olika nivåer, både för hela eller delar av en kommun och för staden och dess olika delar som kvartersnivå eller stadsdel. Planering för förändring av den befintliga miljön genom nybyggnad, förnyelse eller bevarande varvas med mer teoretiska studier i planeringsteori och metodik, juridik samt skiss- och analysmetoder.
Du använder dataverktyg för analyser och beräkningar av planeringsförutsättningar och för produktion och redovisning av planer och rapporter. Du sätter dig in i kartkunskap, som är viktig för förståelsen av befintlig miljö och för presentation av förändringar. Till exempel använder du kartverktyget för analys och produktion av planer.
Du tränar din gestaltningsförmåga för att kunna uttrycka och kommunicera förslag till förändring med illustrationer, i tal och i skrift. Övningar kan till exempel vara teckning och modellbygge för hand eller med ett datorverktyg. Din kommunikativa förmåga tränas bland annat genom seminarier, rollspel och vid samtliga redovisningar av utbildningens projekt.
Planering med hänsyn till miljö och klimat kräver bred kunskap som du bygger med kurser i naturresurser och landskap samt infrastruktur och mobilitet. I olika kurser behandlas även människans behov och krav på samhället för att det ska vara en god och demokratisk livsmiljö, och genom att studera stadsbyggnadshistoria skaffar du kunskap om vår miljös kulturella värden.
Utbildningen bygger på vetenskaplig grund. Professorer, forskarutbildade lärare och doktorander medverkar aktivt i hela utbildningen från första året. Studiebesök och studieresor ingår i alla årskurser och där får du möjlighet att studera landskaps- och stadsmiljöer. Du får även insikt och perspektiv på planeringsfrågorna i olika delar av Sverige men även utomlands. Studentutbyte har etablerats med utländska planerarutbildningar i ett dussintal europeiska länder och med Singapore. Många studenter väljer att studera en termin utomlands.
För att kunna fokusera och fördjupa dig läser du en kurs åt gången.
I årskurs ett introduceras ämnet fysisk planering och du läser även kurser i bland annat detaljplanering och översiktlig planering som är huvudämnena.
I årskurs två ligger fokus på kurser som behandlar naturresurser, landskap och infrastruktur men även planeringsteori, metod och medborgardeltagande.
I årskurs tre tar du dig an bland annat komplexa stadsbyggnadsprojekt samt arkitektur och offentliga rum.
Utbildningen avslutas med ett större planeringsprojekt och ett examensarbete om 15 högskolepoäng. I de flesta kurserna på utbildningen varvas mer teoretiska studier med praktiska övningar och fall.
Studera utomlands
Som student på BTH har du bra möjligheter att förlägga en del av dina studier utomlands. De flesta som tar chansen upplever att det var en av de mest givande perioderna under studietiden – en chans att lära känna nya kulturer, få nya perspektiv och skaffa erfarenheter både inför karriären och livet i sin helhet. Vi berättar mer om möjligheterna när du börjar här hos oss, men hör gärna av dig om du har frågor.
För att komma in på programmet krävs följande behörighet från gymnasiet:
Grundläggande behörighet samt Matematik 3b alt 3c och Samhällskunskap 1b alt 1a1 och 1a2.
Ser du inte ditt gymnasieprogram? Du kan eventuellt bli behörig genom att läsa en kombination av valbara kurser i ditt program. Kontakta din studievägledare för att se vilka aktiva val du kan göra inom din utbildning för att nå rätt behörighet.
Direkt behörig
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Kan bli behörig
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 3
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 3
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 3
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 3
I listan hittar du gymnasieprogram som är högskoleförberedande. För att bli behörig krävs för vissa program kompletteringar genom utökat program eller eftergymnasiala utbildningar. Om du har godkänt betyg i Matematik 2 (Matematik B) kan du till exempel bli behörig genom att läsa vårt högskoleförberedande program Tekniskt basår. Det programmet ger dig också platsgaranti till våra ingenjörsprogram. Om du saknar Matematik 2 kan du till exempel läsa in detta på Komvux.
Till behörighetstrappaObservera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2025
Introduktion till fysisk planering, 15 hp
Stadsrum 1, 7,5 hp
Stadsbyggnadshistoria, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2026
Översiktlig planering och detaljplanering, 15 hp
Geografiska informationssystem och statistik, 7,5 hp
Vetenskapsteorins grunder, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2026
Naturresurser och landskap, 15 hp
Planeringsteori, 7,5 hp
Planeringsekonomi och genomförande, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2027
Infrastruktur och mobilitet, 15 hp
Plan- och miljörätt, 7,5 hp
Stadsrum 2, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2027
Strategisk planering, 15 hp
Komplexa stadsbyggnadsprojekt, 15 hp
Kurser vårtermin 2028
Kandidatarbete, planeringsprojekt, 15 hp *
Kandidatarbete, vetenskaplig uppsats, 15 hp *
Metod, teori och tematisk fördjupning, 15 hp
* Valbar kurs
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Efter utbildningen?
Vanlig yrkesroll efter utbildningen är:
Planeringsarkitekt.
Det tog ungefär två månader efter min examen till att jag flyttat upp till Stockholm och börjat jobba.
Markus Hellberg, tidigare student,
idag planeringsarkitekt på Stockholms stad
Vill du veta mer?
Är du nyfiken på programmet, eller undrar du hur det är att plugga på BTH?
Skicka din fråga direkt till en student på programmet!
Vad är fysisk planering?
Fysisk planering – vad är det egentligen? Vad gör en planeringsarkitekt och vad är skillnaden mot en ”vanlig” arkitekt? Patrik och Hilma reder ut begreppen. (4:58)
Läs mer om programmet
Delta i utvecklingen av våra fysiska miljöer
– Efter gymnasiet kände jag att jag ville kunna påverka världen, huvudsakligen då inom hållbarhetsfrågor. Jag kände att det var viktigt för mig, och det gav mig lite ångest att tänka på vart världen är på väg.
Idag går Kalle andra året på programmet Fysisk planering. Han uppskattar att utbildningen varvar teori och praktik för att sedan kombinera dem i praktiska projekt. Han ser stora möjligheter att utveckla egna intressen och fördjupa sig i det han tycker är intressant. När han fått sin kandidatexamen har han siktet inställt på en master för att specialisera sig.
– Efter utbildningen blir det jobb på en kommun, ett konsultföretag eller någon statlig myndighet, till exempel Trafikverket. Vi får se vart det tar mig, det finns många intressanta områden.
Man får möjlighet att delta i utvecklingen av våra fysiska miljöer, vilket kommer att vara viktigt i en föränderlig värld som behöver vara mer klimatanpassad och resurseffektiv. (1:02)
Kalle,
student Fysisk planering
Anmälan