Fysisk planering

180 hp

:
  • Studietid: 2025 vecka 35 till 2028 vecka 22
  • Ort: Campus Karlskrona
  • Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
  • Anmälningskod: BTH-87131
  • Språk: Svenska

Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)

Planera framtidens städer och landskap

Fysisk planering handlar om att utforma hållbara miljöer där människor kan bo och trivas. På BTH kan du börja skissa på dina idéer, vi utbildar nämligen Sveriges samtliga planeringsarkitekter. Hos oss får du både teoretiska kunskaper och utrymme för kreativitet. Platsen för dina studier är passande nog med på Unescos världsarvslista. Karlskrona ritades med inspiration från Paris och Rom för att bli Sveriges huvudstad och har en spännande arkitektur som breder ut sig på stadens öar.

Vad kommer du att läsa?

Du får sätta dig in i lagar som reglerar bland annat byggande, kulturella värden och hushållning med resurser. Under utbildningen möter du yrkesverksamma planeringsarkitekter och arbetar med aktuella planeringsproblem men övar också på kreativa ämnen som modellbygge, skissning och ritteknik med både penna och dator. I arbetslivet kommer du ofta in ett tidigt stadium och behöver presentera dina planer för politiker och näringsliv. Därför lär du dig att ta fram och presentera förslag till förändring av bebyggelse, landskap och andra miljöer – och att kommunicera dessa muntligt och skriftligt.

Efter avslutad kandidatutbildning kan du läsa en master i fysisk planering här på BTH. Den ger dig rätt att söka medlemskap i föreningen Sveriges Arkitekter, som också har en studentförening. Efter några år i yrket kan du också använda titeln planeringsarkitekt MSA (Medlem i Sveriges Arkitekter).

Hur ser framtiden ut?

Programmet omfattar 180 högskolepoäng och leder fram till en teknologie kandidatexamen och titeln planeringsarkitekt. Arbetsmarknaden för planeringsarkitekter är god eftersom vi blir allt fler och samhället är i en omställningsfas som skapar både behov och möjligheter. Tidigare studenter arbetar bland annat på kommuner, statliga myndigheter som Boverket, Trafikverket och länsstyrelser samt privata arkitekt- och konsultbolag.

Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng och leder fram till en teknologie kandidatexamen.

Tidigare studenten Markus berättar mer om programmet, och hur hans tid på BTH har tagit honom dit han är idag. (3:10)

Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.

Kurser hösttermin 2025

, 15 hp

, 7,5 hp

, 7,5 hp

Kurser vårtermin 2026

, 15 hp

, 7,5 hp

, 7,5 hp

Kurser hösttermin 2026

, 15 hp

, 7,5 hp

, 7,5 hp

Kurser vårtermin 2027

, 15 hp

, 7,5 hp

, 7,5 hp

Kurser hösttermin 2027

, 15 hp

, 15 hp

Kurser vårtermin 2028

, 15 hp *

, 15 hp *

, 15 hp

* Valbar kurs

Efter utbildningen?

Vanlig yrkesroll efter utbildningen är:

Planeringsarkitekt.

Läs mer om lönelägen och statistik på SACO:s webbsida.

Det tog ungefär två månader efter min examen till att jag flyttat upp till Stockholm och börjat jobba.

Markus Hellberg, tidigare student,
idag planeringsarkitekt på Stockholms stad

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på programmet, eller undrar du hur det är att plugga på BTH?

Skicka din fråga direkt till en student på programmet!

Fråga en student

Vad är fysisk planering?

Fysisk planering – vad är det egentligen? Vad gör en planeringsarkitekt och vad är skillnaden mot en ”vanlig” arkitekt? Patrik och Hilma reder ut begreppen. (4:58)

Delta i utvecklingen av våra fysiska miljöer

– Efter gymnasiet kände jag att jag ville kunna påverka världen, huvudsakligen då inom hållbarhetsfrågor. Jag kände att det var viktigt för mig, och det gav mig lite ångest att tänka på vart världen är på väg.

Idag går Kalle andra året på programmet Fysisk planering. Han uppskattar att utbildningen varvar teori och praktik för att sedan kombinera dem i praktiska projekt. Han ser stora möjligheter att utveckla egna intressen och fördjupa sig i det han tycker är intressant. När han fått sin kandidatexamen har han siktet inställt på en master för att specialisera sig.

– Efter utbildningen blir det jobb på en kommun, ett konsultföretag eller någon statlig myndighet, till exempel Trafikverket. Vi får se vart det tar mig, det finns många intressanta områden.

Man får möjlighet att delta i utvecklingen av våra fysiska miljöer, vilket kommer att vara viktigt i en föränderlig värld som behöver vara mer klimatanpassad och resurseffektiv. (1:02)

Kalle,
student Fysisk planering

Kontakt

Patric Karlsson

Programansvarig:

Patric Karlsson

patric.karlsson@bth.se

Studievägledning:

studievagledning@bth.se

Utbildningstyp

Visa endast

Terminsstart

Studieort

Nivå

Studietakt

Liknande utbildningar