Masterprogram i maskinteknik – strukturmekanik
120 hp
- Studietid: 2025 vecka 36 till 2027 vecka 22
- Ort: Campus Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
- Anmälningskod: BTH-90600
- Språk: Engelska
Startar ej
Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)
Arbeta med avancerad produktutveckling i koordinerade processer och förutsäg och optimera prestanda med fysiska och virtuella modeller.
Utbildningen gör dig kvalificerad inom en mängd specifika områden inom produktutveckling. En examen leder till yrkesroller inom avancerad produktutveckling eller forskning inom maskinteknik.
Avancerad produktutveckling med flera dimensioner
Utbildningen förbereder dig för arbete med avancerad produktutveckling eller med forskning inom maskinteknik. Målet är att du efter examen ska behärska ett koordinerat arbetssätt där du kombinerar moment och delprocesser i en systematisk och utvecklande process.
En mångfald av moment ger en palett av kompetens
Du arbetar med många delmoment – virtuell och fysisk modellering, simulering, experimentell undersökning och optimering. Du skapar också en bra grund till arbete med att förutsäga prestanda och säkerställa att nya produkter får den funktion som önskas med fördjupade kunskaper i matematik, numeriska beräkningsmetoder, mätteknik, analys av vibrationer, akustik och brottmekanik.
Utbildningen omfattar 120 högskolepoäng och leder fram till en teknologie masterexamen.
Programinnehåll
Maskinteknik
Ingenjörs- och forskningsmetod
Om utbildningen
Utbildningen förbereder dig för medverkan i avancerad produktutveckling eller forskning inom maskinteknik. Efter avklarad examen behärskar du bland annat virtuell och fysisk modellering, simulering, experimentell undersökning och optimering.
Syftet med utbildningen är att du ska förbereda dig för medverkan i avancerad produktutveckling eller forskning inom maskinteknik. Målet är att du efter avklarad examen ska kunna använda ett koordinerat arbetssätt vid analys för beslutsstöd i produktutvecklingsprocessen. Arbetssättet omfattar delmomenten virtuell och fysisk modellering, simulering respektive experimentell undersökning och optimering.
Det koordinerade arbetssättet kan i korthet beskrivas så här:
- Virtuella modeller för beskrivning av intressanta produktegenskaper och beteenden utvecklas, verifieras och används för simuleringar av systemets funktionalitet. Dessa virtuella modeller används också för att konstruera och formge goda fysiska modeller och mätstrategier.
- För att validera de virtuella modellerna jämförs simuleringsresultatet med experimentella resultat från undersökningar på de avgränsade fysiska modeller som utvecklats parallellt, och/eller med erfarenheter från tidigare utveckling.
- Processen upprepas tills tillräcklig överensstämmelse uppnås och simulering med den virtuella modellen kan sedan användas för optimering. Om optimeringen visar på behov av ändringar som påverkar tillämpligheten av den aktuella modellen, upprepas hela proceduren från grunden. Mer detaljerade beskrivningar läggs vid behov till successivt i modellen under den pågående utvecklingen av den analyserade produkten. Vid utveckling av en helt ny produkt krävs vanligen ett flertal försök. När en ny variant av en produkt utvecklas kan till stor del tidigare erfarenheter återanvändas.
För att få ut det mesta möjliga av utbildningen är det bra om du själv tar till dig relevant forskning och ökar din förmåga att med hjälp av moderna verktyg för visualisering och dokumentation kommunicera egna bidrag med vetenskapliga fakta.
Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2025
Grunder för strategisk hållbar utveckling, 7,5 hp
Differentialekvationer med Liegruppanalys, 7,5 hp
Signalbehandling, 7,5 hp
Mekanisk systemdynamik, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2026
Ljud- och vibrationsanalys, 7,5 hp
Mekanikens approximativa beräkningsmetoder 1, 7,5 hp
Digitala Tvillingar, 7,5 hp
Strukturanalys, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2026
Experimentell och numerisk modalanalys, 7,5 hp
Mekanikens approximativa beräkningsmetoder 2:1, 7,5 hp
Forskningsmetodik med inriktning mot ingenjörsvetenskap, 7,5 hp
Simuleringsdriven produktutveckling, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2027
Masterarbete i maskinteknik med inriktning mot strukturmekanik, 30 hp
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Jag värderar hållbarhet väldigt högt. Skolan har en tydlig hållbarhetsprofil och inriktning mot innovativ och hållbar produktutveckling. Därför var valet lätt för mig.
Josefin
Student, Civilingenjör i maskinteknik
Forskning
På BTH forskar vi bland annat om digital produktutveckling. Vi studerar nya metoder och verktyg som kan stödja företag när de utvecklar innovativa och hållbara lösningar för sina kunder.
Anmälan
Vad är marin teknik och maskinteknik?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?