Masterprogram i marin teknik
120 hp
- Studietid: 2025 vecka 36 till 2027 vecka 22
- Ort: Campus Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
- Anmälningskod: BTH-90596
- Språk: Engelska
- Utbildningsplan: Ladda ner
Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)
Utforska och utveckla marina möjligheter med teknik
Framtiden kräver att vi både vårdar och nyttjar haven. För det krävs innovation och kompetens inom marin teknik. Masterprogrammet inom marin teknik ger dig tekniska kunskaper som kan lösa marina utmaningar och skapa marina möjligheter – en kompetens som efterfrågas allt mer.
Vad kommer du att läsa?
Du utforskar områden som strömningslära och hydroakustik, marin konstruktion, tillämpad maskininlärning samt radar- och reglerteknik. Du fördjupar dig i sensorsystem och undervattensteknik, bland annat genom samverkan mellan BTH och andra aktörer i branschen. Utbildningen har tagits fram i samarbete med svensk industri för att matcha dess behov, och första året avslutas med projekt kopplade till verkliga situationer och din framtida yrkesroll. Vissa aktörer kan kräva godkänd säkerhetskontroll. I samband med projekten studerar du även en del produktutveckling, projektledning och industriell ekonomi.
Hur ser framtiden ut?
Utbildningen är baserad på behov hos företag som Saab och deras ubåtsproduktion, Försvarsmakten, Kustbevakningen, NKT och andra som jobbar med marin teknik och energi. Efter examen kan du bland annat arbeta med ny teknik på fartyg eller utveckla fjärrstyrda robotar. Du kan planera utläggning av undervattensinstallationer eller jobba med havsbaserad energi som våg- och vindkraft. Vissa arbetsgivare kan kräva godkänd säkerhetskontroll. Yrkesroller är till exempel utvecklingsledare, utvecklingsingenjör, strategisk projektledare, produktutvecklare, specialist eller teknisk chef. Kunskaperna skapar också möjligheter utanför det marina området om du i framtiden vill byta bransch.
Kurser och innehåll
Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2025
Signaler och system, grundkurs, 6 hp
Strömningslära, 6 hp
Fartygstillsyn och marina regelverk, 6 hp
Marin konstruktion, 6 hp
Signaler och system, fortsättningskurs, 6 hp
Kurser vårtermin 2026
Reglerteknik, fortsättningskurs, 6 hp
Tillämpad maskininlärning, 6 hp
Hydroakustik, 6 hp
Marinteknisk projektkurs med industriell ekonomi och affärsplanering, 12 hp
Kurser hösttermin 2026
Forskningsmetodik för ingenjörer, 6 hp
Sensorsystem, 6 hp
Undervattensteknik, 6 hp
Säkerhet, ergonomi och människa-system-interaktion, 6 hp
Mekatronik med robotik, 6 hp
Kurser vårtermin 2027
Masterarbete i maskinteknik, 30 hp *
Masterarbete i elektroteknik, 30 hp *
* Valbar kurs
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Utbildningen innehåller huvudsakligen kurser på avancerad nivå inom elektroteknik och maskinteknik, med fokus på ämneskunskaper som krävs för analys och utveckling av marintekniska system.
Masterprogrammets första år inleds med karaktärskurser i strömningslära och marin konstruktion. Under höstterminen läses även kurser i signaler och system, både grundkurs och fortsättningskurs, samt en kurs i fartygstillsyn och marina regelverk. Vårterminen fortsätter med en kurs i tillämpad maskininlärning, en fortsättningskurs i reglerteknik, en kurs i hydroakustik samt ett industrirelevant projekt. I projektkursen tillämpar studenten sina färdigheter inom marin teknik i praktiken.
Under masterprogrammets andra år läses kurser i forskningsmetodik, säkerhet, ergonomi och MSI (människa-system-interaktion) samt en kurs i undervattensteknik. Under hösten läser studenten kurser inom elektroteknik i form av sensorsystem och mekatronik med robotik. Programmet avslutas med ett masterarbete som i normalfallet genomförs i nära samarbete med industrin och/eller inom ramen för ett forskningsprojekt. Vissa aktörer kan kräva godkänd säkerhetskontroll.
Samarbeten och samverkan sker med ett stort antal aktörer; Marine Technology Center of Sweden, SAAB, NKT, Försvarsmakten, FMV, AFRY, Roxtec, Göteborgs universitet, Marinmuseum med flera.
Efter utbildningen kan ett flertal intressanta arbetsuppgifter bli aktuella, många inom försvarssektorn med flera internationellt uppmärksammade produkter och system, men även inom annan världsledande marinteknisk industri. Många av aktörerna som masterprogrammet kommer i kontakt med gör stor nytta för samhället inom sina respektive segment, med goda möjligheter till utveckling och vidareutbildning av medarbetare. Den marintekniska branschen, särskilt i och runt Karlskrona, är under stark tillväxt och expansion, med en verklig och reell efterfrågan på tjänster och produkter i botten, och utvecklingen är accelererande och långsiktig. Ett stort antal nya arbetstillfällen kommer att skapas i regionen under de kommande åren och arbetsmarknaden för civilingenjörer bedöms vara mycket god.
Som civilingenjör i marin teknik kommer du att vara eftertraktad. Under ditt framtida arbetsliv kommer du att ha stor nytta av utbildningen, men också av det kontaktnät du kan skapa under din studieperiod. Många arbetsgivare har verksamhet på flera platser, även utomlands, så om du vill söka en karriär nationellt och/eller internationellt så finns det goda möjligheter. Vissa arbetsgivare kan kräva godkänd säkerhetskontroll.
Efter utbildningen?
Vanliga yrkesroller efter examen är:
Utvecklingsledare, utvecklingsingenjör, strategisk projektledare, produktutvecklare, specialist eller teknisk chef.
Anmälan
Vad är marin teknik och maskinteknik?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?