Högskoleingenjör i maskinteknik
180 hp
- Studietid: 2024 vecka 35 till 2027 vecka 22
- Ort: Campus Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
- Anmälningskod: BTH-87101
- Språk: Svenska
- Utbildningsplan: Ladda ner
Tillfället är stängt för anmälan
Skapa morgondagens teknik – bygg en hållbar karriär
På det här programmet får du bred kunskap i att utveckla och konstruera produkter från idé till färdig lösning. Efter examen kan du bland annat arbeta med produktutveckling och simulera produkters egenskaper. Utsikterna till en intressant karriär är lovande, mängden tekniska produkter som produceras blir allt fler och kommer i allt snabbare takt, vilket ger en livskraftig arbetsmarknad.
Vad kommer du att läsa?
En ingenjör i maskinteknik behöver både teoretiska och praktiska kunskaper. På utbildningen får du därför först bygga en bas i matematik, fysik och teknik, men även teknisk kommunikation. Du läser också kurser inom hållbarhet och ledarskap, och inom maskinteknik sätter du dig in i CAD, mekanik och hållfasthetslära. Många moment i utbildningen är i projektform där du jobbar realistiskt med problemlösning, nära verkliga förutsättningar och utmaningar. Ditt sista år gör du ett självständigt examensarbete tillsammans med ett företag. För att möta behoven på arbetsmarknaden och i samhället är hållbarhetstänkande en central del av utbildningen.
Hur ser framtiden ut?
Programmet är på 180 högskolepoäng och leder fram till en högskoleingenjörsexamen i maskinteknik. Efter examen kan du arbeta på exempelvis ett mekaniskt företag eller ett konsultföretag med beräkning, marknadsföring eller försäljning. Du är med och utvecklar morgondagens teknik, löser hållbarhetsproblem och tar fram produkter som möter verkliga behov. Vanliga yrkesroller är utvecklingsingenjör, CAD-designer, konstruktör, utvecklingsansvarig eller konstruktionschef.
Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng och leder fram till en högskoleingenjörsexamen i maskinteknik.
Intresserad av en längre maskiningenjörsutbildning? Läs om Civilingenjör i maskinteknik, 300 hp.
Studenten Karl-Henrik berättar om programmet. (1:48)
Programinnehåll
Maskinteknik
Matematik eller Fysik
Elektroteknik och mekatronik
Ingenjörs- och forskningsmetod
Om utbildningen
Utbildningen ger dig möjlighet att bygga upp en stark bas av kunskaper inom naturvetenskap och teknik. Olika kurser kompletterar och bygger på varandra och ger dig en bred kompetens.
De två första åren läser du naturvetenskapliga och maskintekniska kurser, men även hållbarhetsgrunder samt ledarskap och projektorganisation.
Inom det maskintekniska området sätter du dig in i till exempel CAD, mekanik och hållfasthetslära.
Det tredje året riktar sig utbildningen mer mot produktutvecklingsprocessen och i slutet av året gör du ett självständigt arbete på 18 poäng för att praktisera dina kunskaper i ett verklighetsnära sammanhang. Arbetet görs vanligtvis tillsammans med ett företag.
Under dina studier arbetar du med utrustning och programvaror som hjälper dig simulera och visualisera en färdig produkts egenskaper, en vanlig uppgift i din roll som ingenjör. Ett långsiktigt miljötänkande genomsyrar utbildningen så att du som färdig ingenjör ska kunna bidra till ett framtida hållbart samhälle.
Programmet motsvarar tre års heltidsstudier. Av de 180 poängen är 70 maskinteknik och matematik 30 poäng och programmet avslutas med ett examensarbete på 18 hp.
Detaljerad kursinformation ges i respektive kursplan och utbildningsprogrammet genomgår kontinuerlig utvärdering och utveckling, vilket kan medföra att kursutbudet och placering av kurser i tiden förändras.
Studera utomlands
Som student på BTH har du bra möjligheter att förlägga en del av dina studier utomlands. De flesta som tar chansen upplever att det var en av de mest givande perioderna under studietiden – en chans att lära känna nya kulturer, få nya perspektiv och skaffa erfarenheter både inför karriären och livet i sin helhet. Vi berättar mer om möjligheterna när du börjar här hos oss, men hör gärna av dig om du har frågor.
För att komma in på programmet krävs följande behörighet från gymnasiet:
Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 3c/Matematik D.
Ser du inte ditt gymnasieprogram? Du kan eventuellt bli behörig genom att läsa en kombination av valbara kurser i ditt program. Kontakta din studievägledare för att se vilka aktiva val du kan göra inom din utbildning för att nå rätt behörighet.
Direkt behörig
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Kan bli behörig
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Fysik 2
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Fysik 2
I listan hittar du gymnasieprogram som är högskoleförberedande. För att bli behörig krävs för vissa program kompletteringar genom utökat program eller eftergymnasiala utbildningar. Om du har godkänt betyg i Matematik 2 (Matematik B) kan du till exempel bli behörig genom att läsa vårt högskoleförberedande program Tekniskt basår. Det programmet ger dig också platsgaranti till våra ingenjörsprogram. Om du saknar Matematik 2 kan du till exempel läsa in detta på Komvux.
Till behörighetstrappaObservera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2024
Matematik grundkurs med problemlösning, 6 hp
Mekanik, 6 hp
Teknisk introduktionskurs i maskinteknik, 6 hp
Programmering och problemlösning med Python, 6 hp
Analys 1, 6 hp
Kurser vårtermin 2025
Hållfasthetslära, grundkurs, 6 hp
Tillverkningsteknik, 6 hp
Matlab med tillämpningar inom matematik och teknik, 4 hp
Linjär algebra 1, 6 hp
Datorstöd för ingenjörsarbete 1, 8 hp
Kurser hösttermin 2025
Mekanik: dynamik, 6 hp
Maskinkonstruktion, 6 hp
Etik och hållbarhet för maskinteknik, 6 hp
Vågfysik, 6 hp
Maskinelement, 6 hp
Kurser vårtermin 2026
Ellära, grundkurs, 6 hp
Energiteknik, 5 hp
Materialteknik, 5 hp
Analys 2, 6 hp
Maskinteknisk projektkurs 1 - konstruktion av mekatroniska system, 8 hp
Kurser hösttermin 2026
Datorstöd för ingenjörsarbete 2, 6 hp *
Flervariabelanalys, 6 hp *
Hållfasthetslära, fortsättningskurs med Finita elementmetoden (FEM), 6 hp
Elektronik med tillämpningar inom mätteknik, 6 hp
Innovativ och hållbar produktutveckling, 6 hp
Matematisk statistik med programvara, 6 hp
* Valbar kurs
Kurser vårtermin 2027
Automation, 6 hp
Lean Produktion, 6 hp
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Efter utbildningen?
Vanliga yrkesroller efter examen är:
Utvecklingsingenjör, CAD-designer, konstruktör, utvecklingsansvarig eller konstruktionschef.
Det bästa med att vara ingenjör är att världen är full av problem som behöver lösas och att man behöver samarbeta med andra för att komma på de mest meningsfulla lösningarna.
Jenny Elfsberg
Director, Innovation Lab Hub US, Volvo Group
Vill du veta mer?
Är du nyfiken på programmet, eller undrar du hur det är att plugga på BTH?
Skicka din fråga direkt till en student på programmet!
Vad är maskinteknik?
Christian berättar att produktutveckling är som att kopiera naturens egna geniala lösningar, samtidigt som man använda digitala modeller för att uppnå önskvärda och hållbara lösningar. (7:12)
Studenter om programmet
Inte behörig?
Tekniskt basår ger platsgaranti på alla våra ingenjörsprogram.
Anmälan