Produktutveckling
120 hp
- Studietid: 2022 vecka 34 till 2024 vecka 22
- Ort: Distans
- Undervisningsform: Distans, blandad undervisningstid, helfart
- Anmälningskod: BTH-87055
- Språk: Svenska
- Utbildningsplan: Ladda ner
Tillfället är stängt för anmälan
Spetsa din kompetens med produktutveckling och konstruktion
I det här programmet kompletterar du dina kunskaper inom produktutveckling och konstruktion – ett bra alternativ för dig som gått en tekniskt inriktad utbildning på gymnasiet eller har arbetat i några år. Eftersom utbildningen sker på distans kan du delta oavsett var du befinner dig i världen eller livet. Jobbar du i industrin kan det öppna upp för nya arbetsuppgifter och nästa karriärsteg.
Vad kommer du att läsa?
Eftersom detta är ett distansprogram sker utbildningen via en webbaserad lärplattform och videomöten. Du kommer att få göra salstentor, men de kan du göra på ett lokalt lärcentrum. Yrkesämnen varvas med innovations-, konstruktions- och tillverkningsteknik samt CAD och ritteknik. Du kommer också läsa kurser inom kommunikation, fysik och matematik. Utbildningen avslutas med ett självständigt arbete i samarbete med ett företag. Det ger praktiska färdigheter värdefulla för arbetslivet. Om du vill kombinera studier med arbete och ta det långsammare, kan du istället välja ett fristående kurspaket och läsa programmet på halvfart. Läs mer kurspaketen längre ned på sidan.
Hur ser framtiden ut?
Utbildningen omfattar 120 högskolepoäng och leder till en högskoleexamen med inriktning på maskinteknik. Eftersom det finns ett brett spektrum av verksamheter inom tillverkningsindustrin är mängden yrkesroller också stor. Du kan till exempel arbeta som konstruktör, produktutvecklare eller projektledare inom tillverkande industri. Vissa av våra tidigare studenter har också chefsroller i internationella företag.
Utbildningen omfattar 120 högskolepoäng och leder fram till en högskoleexamen med inriktning mot maskinteknik.
Studenten Violetta berättar mer om programmet. (1:23)
Programinnehåll
Maskinteknik
Ingenjörs- och forskningsmetod
Matematik eller Fysik
Projektarbete
Utbildningens ungefärliga innehåll finns också som separata kurspaket.
Läs mer längre ned på sidan.
Om utbildningen
Utbildningen är helt på distans och ger dig grundkunskaper inom området produktutveckling, det vill säga att utveckla såväl befintliga som nya produkter. Programmet innehåller salstentor, men dessa kan du göra på ett lokalt lärcentra.
Målet med utbildningen är att erbjuda en kortare vidareutbildning för dig som har gått tekniskt inriktat program på gymnasiet eller som kommer från arbetslivet.
Utbildningen börjar med ett antal kurser som ger dig grundläggande kunskaper för att kunna tillgodogöra dig de fortsatta mer tekniskt inriktade kurserna. De tekniska kurserna berör bland annat hållfasthetsberäkningar, övrig konstruktions- och tillverkningsteknik, innovationsteknik, CAD och ritteknik.
Utbildningen avslutas med ett självständigt arbete som du gör tillsammans med ett lokalt företag på hemmaplan eller på annan ort.
Tillverkningsindustrin omfattar ett brett spektrum av verksamheter vilket innebär att mängden möjliga arbeten efter examen är stor. Du kan bland annat arbeta som konstruktör eller produktutvecklare. Vissa av våra tidigare studenter arbetar också som chefer i större företag.
För att komma in på programmet krävs följande behörighet från gymnasiet:
Grundläggande behörighet samt Matematik 2a alt 2b alt 2c.
Ser du inte ditt gymnasieprogram? Du kan eventuellt bli behörig genom att läsa en kombination av valbara kurser i ditt program. Kontakta din studievägledare för att se vilka aktiva val du kan göra inom din utbildning för att nå rätt behörighet.
Direkt behörig
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Kan bli behörig
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 2
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 2
I listan hittar du gymnasieprogram som är högskoleförberedande. För att bli behörig krävs för vissa program kompletteringar genom utökat program eller eftergymnasiala utbildningar. Om du har godkänt betyg i Matematik 2 (Matematik B) kan du till exempel bli behörig genom att läsa vårt högskoleförberedande program Tekniskt basår. Det programmet ger dig också platsgaranti till våra ingenjörsprogram. Om du saknar Matematik 2 kan du till exempel läsa in detta på Komvux.
Till behörighetstrappaObservera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2022
Kommunikation på distans, 7,5 hp
Datorstöd inom Konstruktion 1, 7,5 hp
Kvalitetsutveckling, 7,5 hp
Tillverkningsmetoder, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2023
Fysik för produktutveckling, 7,5 hp
Automation 1, 7,5 hp
Datorstöd inom Konstruktion 2, 7,5 hp
Matematik för produktutveckling, 7,5 hp
Kurser hösttermin 2023
Innovativ och hållbar produktutveckling, 7,5 hp
Grundläggande mekanik för tekniker, 7,5 hp
Grundläggande hållfasthetslära för tekniker, 7,5 hp
Innovationsprojekt, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2024
Grundläggande maskinelement för tekniker, 7,5 hp
Självständigt arbete inom Produktutveckling, 7,5 hp
Dimensionering och materialval, 7,5 hp
Lean Produktion, 7,5 hp
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Efter utbildningen?
Vanliga yrkesroller efter utbildningen är:
Konstruktör, produktutvecklare eller projektledare.
Liknande kompetens med kurspaket
Det finns också fyra kurspaket som tillsammans ger den större delen av programmets kurser. Upplägget är ett alternativ som ger större flexibilitet, lägre tempo och enklare möjlighet att pausa studierna. Samtidigt får man liknande kunskaper och kompetens som i programmet.
Kurserna i paketen går på halvfart, vilket kan vara praktiskt om du till exempel jobbar samtidigt, och eftersom du läser ett paket i taget så kan du enklare pausa studierna om det behövs. Du söker varje kurspaket separat och i vilken ordning du vill, så länge du uppfyller förkunskapskraven för varje kurs.
Läs mer om kurserna via länkarna nedan.
Något jag upplevde som ganska oväntat var hur intressant jag tyckte det var med hållbarhetsaspekten av produktutveckling – och hur mycket man faktiskt kan åstadkomma redan på utvecklingsstadiet av produkter.
Violetta
Student, Produktutveckling
Vill du veta mer?
Är du nyfiken på programmet, eller undrar du hur det är att plugga på BTH?
Skicka din fråga direkt till en student på programmet!
Tidigare studenter om programmet
Anmälan