Specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot distriktssköterska
75 hp
- Studietid: 2024 vecka 36 till 2027 vecka 2
- Ort: Distans
- Undervisningsform: Distans, blandad undervisningstid, halvfart
- Anmälningskod: BTH-60549
- Språk: Svenska
- Utbildningsplan: Ladda ner
Tillfället är stängt för anmälan
Axla ansvar och utveckla dina förmågor för att som distriktssköterska arbeta med morgondagens omvårdnad och hälsoarbete.
Under utbildningen fördjupar du dina kunskaper inom omvårdnad, vård och behandling från det nyfödda barnet till vård i livets slutskede. Du bygger också de kunskaper som krävs för att utveckla och leda omvårdnaden inom barnhälsovård, elevhälsa, hemsjukvård och vårdcentral/hälsocentral. Du gör också din VFU, som uppgår till 12 veckor, inom alla de fyra områdena.
Kompetens och kunskap för morgondagen
Du förbereder dig för såväl generella som komplexa omvårdnadssituationer, för att kunna leda omvårdnaden på ett jämställt och hållbart sätt i ett digitaliserat samhälle. Därför löper dessa perspektiv som en röd tråd genom hela utbildningen.
Programmets innehåll är väl grundat i aktuell forskning som också genomsyrar samtliga av programmets kurser. Du tränas genom hela utbildningen i att söka, presentera och referera till vetenskapliga studier.
Utbildningen omfattar 75 högskolepoäng och leder fram till en specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot distriktssköterska samt en filosofie magisterexamen i omvårdnad.
Tina, tidigare student berättar mer om programmet. (2:25)
Programinnehåll
Omvårdnad VFU
Omvårdnad, teori
Examensarbete
Om utbildningen
Utbildningen bedrivs på distans på halvfart, med möjlighet till att genomföra VFU på helfart.
Den teoretiska undervisningen sker på distans med obligatoriska moment i realtid via videokommunikation och via lärplattform.
Moment på campus såsom träning av tekniska moment inom distriktssköterskans verksamhetsområde förekommer vid tre tillfällen under programmet och är obligatoriska. Den första träffen på campus sker vid programstart som omfattar två dagar.
Undervisningen bedrivs med utgångspunkt i problembaserat lärande (PBL) med mål att du ska bli en självständig specialistsjuksköterska och fungera i ett yrkesliv som kräver förmågor såsom hög grad av flexibilitet, problemlösningsförmåga, social förmåga, kritisk tänkande och nytänkande.
Programmet innehåller en kurs i vetenskaplig teori och metod, som omfattar 7,5 hp. I programmets sista kurs får du fördjupa din kunskap om forskningsdesign, forskningsmetod, forskningsetik samt din förmåga att tillämpa forskningsprocessens steg. Detta gör du i ett självständigt arbete inom omvårdnad, med fördjupning inom distriktssköterskans verksamhetsområde.
Vetenskaplig metodik integreras i samtliga obligatoriska kurser (sammanlagt 7,5 hp).
Ett självständigt examensarbete på 15 högskolepoäng ingår i programmet.
BTH Forsknings- och utbildningsklinik
På campus finns BTH Forsknings- och utbildningsklinik som hela tiden utvecklas och byggs ut. Här gör studenter hälsokontroller och simulerar vårdsituationer. På kliniken bedrivs också forskning.
Observera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2024
Specialistsjuksköterskans profession, inriktning distriktssköterska, 7,5 hp
Farmakologi och förskrivningsrätt av vissa läkemedel, hjälpmedel och förbrukningsartiklar, 15 hp
Kurser vårtermin 2025
Hälsofrämjande omvårdnad, inriktning mot barn och unga, 15 hp
Kurser hösttermin 2025
Vetenskapliga teorier och metoder på avancerad nivå, 7,5 hp
Kurser vårtermin 2026
Hälsofrämjande omvårdnad, inriktning vuxna och äldre, 15 hp
Kurser hösttermin 2026
Självständigt arbete i omvårdnad - distriktssköterskans verksamhetsområde, 15 hp
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Det ställs idag högre krav på att kunna vårda patienter som kräver mer avancerad vård.
Tina
Distriktssköterska och tidigare student
Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska
Forskning
Är du nyfiken på hur man kan förbättra vår hälsa och vardag med hjälp av ny teknik? På BTH forskar vi inom områdena omvårdnad och hälsovetenskap. Vi undersöker hur teknik kan påverka människors hälsa och hur forskningen kan bidra till ett bättre liv. På campus har vi en forsknings- och utbildningsklinik där studenter, forskare och företag kan mötas och utveckla produkter, tjänster och hjälpmedel.
Anmälan
Vad är hälsa och vård?
Ta reda på mer om din framtid! Vad kommer du att studera under din utbildning och vad kan du arbeta med efteråt? Vilka branscher kommer att efterfråga din kompetens och vilka delar av vår vardag kommer du kunna påverka?