Tekniskt basår, distans
60 fup
- Studietid: 2025 vecka 35 till 2026 vecka 23
- Ort: Distans
- Undervisningsform: Distans, blandad undervisningstid, helfart
- Anmälningskod: BTH-87135
- Språk: Svenska
Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)
Ett tekniskt basår ger dig behörighet, kunskap och en bra grund för mängder av utbildningar inom teknik – och en garanterad studieväg vidare på BTH.
Tekniskt basår ger dig den behörighet du behöver för att läsa vidare till ingenjör på vilken högskola eller universitet som helst. Många av våra studenter väljer att stanna kvar på BTH och gå någon av våra ingenjörsutbildningar. Efter avklarat Tekniskt basår hos oss har du platsgaranti på vilken ingenjörsutbildning du vill på BTH, bara du söker innan sista anmälningsdag.
BTH erbjuder en mängd olika ingenjörsprogram, inom exempelvis maskinteknik, AI och maskininlärning, spelteknik respektive industriell ekonomi. Vi har även ett för Sverige unikt civilingenjörsprogram inom marin teknik.
Utbildningens innehåll
Ett tekniskt basår innebär att du under ett år läser matematik, fysik och kemi. Du får även lära dig olika studietekniker. Undervisningen sker via studentaktiva föreläsningar, seminarier, laborationer och gruppövningar. Att dina lärare även undervisar på BTH:s ingenjörsprogram ger en försmak på vad som väntar framöver.
Framgångsrikt distansprogram i hybridmiljö
På BTH värnar vi om att du som studerar på distans ska känna dig som en viktig del i studentgruppen samt lika inkluderad i undervisningen som om du vore en campusstudent. Med vår hybridmiljö för både distans- och campusstudenter får alla samma möjlighet att delta i undervisningen. Tidigare distansstudenter poängterar ofta att samläsningen med campusstudenterna varit viktig för deras studieframgång. Som distansstudent kan du också välja att följa undervisningen via filmer.
Närhet till andra studenter och lärare
På Tekniskt basår arbetar vi aktivt för att skapa goda relationer studenter emellan, liksom mellan studenter och lärare. Som student hos oss ska du alltid känna att du blir sedd och att du kan känna dig trygg med att få svar på dina frågor.
Campus eller distans
Tekniskt basår finns med två olika studieformer – antingen som campusstudier eller som distansstudier. Du väljer det som passar dig bäst.
Läs mer om Tekniskt basår på campus.
Studenterna Rasmus och Louise berättar mer om hur det är att läsa tekniskt basår på distans. (1:45)
Programinnehåll
Om utbildningen
Utbildningen är utformad speciellt för dig som vill läsa en teknisk utbildning men saknar rätt behörighet.
Du utvecklar din förmåga inom matematik, naturvetenskap och teknik och blir redo för fortsatta studier på ett tekniskt högskoleprogram. Ingående kurser motsvarar matematik 3C och matematik 4, fysik 1 och fysik 2 samt kemi 1.
Utbildningen ger också en grund för en kommande karriär inom tekniska branscher.
Undervisningen på tekniskt basår är uppdelad i föreläsningar, övningar och laborationer.
Distans med tre till fyra träffar per termin
Tekniskt basår på distans är utformat så att du kan genomföra över 95 procent av utbildningen på din hemort eller i din region. Det är endast tre till fyra dagar per termin då undervisningen är förlagd till campus i Karlskrona. Övrig undervisning sker via inspelade föreläsningar med efterföljande online-träffar då du får möjlighet att diskutera och arbeta tillsammans med dina lärare och kurskamrater. Vidare ingår ett antal obligatoriska laborationer som kan genomföras på hemmaplan.
Platsgaranti efter basåret
När du klarat tekniskt basår har du platsgaranti på valfritt ingenjörsprogram på BTH om du söker innan sista anmälningsdag.
För att komma in på programmet krävs följande behörighet från gymnasiet:
Grundläggande behörighet samt Matematik 2a alt 2b alt 2c.
Ser du inte ditt gymnasieprogram? Du kan eventuellt bli behörig genom att läsa en kombination av valbara kurser i ditt program. Kontakta din studievägledare för att se vilka aktiva val du kan göra inom din utbildning för att nå rätt behörighet.
Direkt behörig
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Kan bli behörig
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 2
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Matematik 2
I listan hittar du gymnasieprogram som är högskoleförberedande. För att bli behörig krävs för vissa program kompletteringar genom utökat program eller eftergymnasiala utbildningar. Om du har godkänt betyg i Matematik 2 (Matematik B) kan du till exempel bli behörig genom att läsa vårt högskoleförberedande program Tekniskt basår. Det programmet ger dig också platsgaranti till våra ingenjörsprogram. Om du saknar Matematik 2 kan du till exempel läsa in detta på Komvux.
Till behörighetstrappaObservera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2025
Kemi alfa, 8 fup
Matematik gamma, 15 fup
Fysik alfa, 12 fup
Kurser vårtermin 2026
Matematik delta, 15 fup
Fysik beta, 10 fup
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Fördelen med att ha gått ett tekniskt basår är att du redan är inne i studietempot, jämfört med dem som kommer direkt från gymnasiet.
Gustav
Tidigare student, Tekniskt basår
Vill du veta mer?
Är du nyfiken på programmet, eller undrar du hur det är att plugga på BTH?
Skicka din fråga direkt till en student på programmet!
Anmälan