Civilingenjör i industriell ekonomi och management
300 hp
- Studietid: 2025 vecka 35 till 2030 vecka 23
- Ort: Campus Karlskrona
- Undervisningsform: Campus, dagtid, helfart
- Anmälningskod: BTH-87118
- Språk: Svenska
- Utbildningsplan: Ladda ner
Välkomstbrev (publiceras 3 v. innan programstart)
Lär dig management och bygg ditt entreprenörskap
Det behövs ingenjörer som har kunskap om ny teknik och samtidigt kan identifiera nya marknader, utveckla företag, produkter och tjänster. Programmet Civilingenjör i industriell ekonomi och management ger dig just den spetskompetensen. Du får lära dig att skapa hållbara affärer och förstå samband mellan tekniska och ekonomiska satsningar. Studierna sker i en internationell miljö och gör dig förberedd för en global marknad. Efter examen får du många valmöjligheter – programmet gör dig inte till industriell ekonom, entreprenör eller ingenjör – utan alla tre.
Vad kommer du att läsa?
Under utbildningen lär du dig att utveckla produkter, tjänster och företag i tekniktunga miljöer. Du löser tekniska utmaningar och analyserar och identifierar teknologins möjligheter och konsekvenser för samhället. Arbetet sker både i grupp och självständigt och du får utveckla ditt ledarskap och samverka med näringsliv och utländska studenter. En bit in i utbildningen får du specialisera dig inom antingen Business Analytics eller Software, Business, Management. Inom varje inriktning tittar vi på specifika utmaningar och fokuserar på strategi, konkurrensvillkor, innovation och affärsutveckling. För att ge utbildningen en extra dimension, väljer en del av våra studenter att läsa en termin utomlands vid något av de universitet vi samarbetar med.
Hur ser framtiden ut?
Programmet omfattar 300 högskolepoäng och leder fram till en civilingenjörsexamen i industriell ekonomi. Eftersom teknisk utveckling sker överallt kan du jobba med utveckling och innovation i en mängd olika branscher. Du kan till exempel arbeta som affärsutvecklare, analytiker, projektledare, konsult eller entreprenör. Många tidigare studenter på BTH arbetar på globala företag som Ericsson, NKT, Telenor, Scania och Volvo men även i start-ups och konsultorienterade bolag.
Forma din examen med olika masterprogram
Civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi och management är fem år, men är uppdelad i två steg. Efter tre år får du en kandidatexamen i teknik, för att sedan börja med ditt masterprogram där du under de sista två åren specialiserar din kompetens. Om du vill justera din inriktning kan du under det tredje året söka ett annat masterprogram än det som är standard i det här civilingenjörsprogrammet. Läs mer om vilka master-alternativ som finns under ”Mer om utbildningen” lite längre ned på sidan.
När du är klar får du tre examina: en kandidatexamen i teknik, en masterexamen för den specifika master du valt – och en civilingenjörsexamen för utbildningen i sin helhet.
Studenten Rim berättar om programmet, och hur hennes framtidsplaner ser ut efter studierna. (1:59)
Programinnehåll
Mål- och prestationsstyrning inom industriell verksamhet 6
Beslutsfattande i organisationer 6
Industriell verksamhetsstyrning 6
Tillämpad konkurrens- och marknadsanalys 6
Produktivitet och teknikskiften 6
Ekonomisk analys för strategiskt beslutsfattande 6
Grunderna i industriell ekonomi 6
Technology venture 2: kommersialisering av innovationer 6
Mikroekonomi för beslutsfattare 6
Industriell projektledning inom Business Analytics 6
Technology venture 1: innovation och affärsutveckling 6
Företagsvärdering och analys 6
Industriell ekonomi
Matematik eller Fysik
Examensarbete
Ingenjörs- och forskningsmetod
Programmering
Om utbildningen
Utbildningen är utformad för att ge en examen som innebär breda och djupa tekniska och ekonomiska kunskaper – både genom traditionella kurser och genom kurser anpassade för behov inom både privat och offentlig sektor.
Civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi är fem år lång, men är uppdelad i två steg. Efter tre år får du en kandidatexamen i teknik. De sista två åren läser du ett masterprogram och när du är klar får du därför ytterligare två examina; en masterexamen och en civilingenjörsexamen.
Programmets innehåll är inom tre huvudsakliga områden:
- Matematik/naturvetenskap/ingenjörsförberedande kurser.
- Industriell ekonomi och management.
- Kurser som kombinerar industriell ekonomi/management och datavetenskap.
De tre första åren läser du traditionella ingenjörskurser som linjär algebra, envariabelanalys, flervariabelsanalys, matematisk statistik och systemteori, men också kurser i fysik som breddar din ingenjörsbas. Matematik och fysik är med som fundament som låter dig utveckla möjligheten att resonera och argumentera med utgångspunkt i modeller.
Du bygger även på med en introduktion till industriell ekonomi och grundkurser i ekonomi (makro- mikroekonomi, ekonometri, industriell verksamhetsstyrning). Tillsammans med den matematiska grunden och mer praktiskt utformade kurser, inom till exempel strategiskt beslutsfattande och finansiell ekonomi, ger de en handfast kunskap.
Programmet innehåller också kurser med datavetenskaplig inriktning, som programmeringskurser, mjukvaruutvecklingskurs och en databaskurs. Dessa ger dig större kompetens inom problemlösning, modellering och visualisering av teknisk-ekonomiska problem. De tre första åren avslutas med ett kandidatarbete.
De två sista åren på civilingenjörsutbildningen är ett masterprogram där du formar din specifika inriktning som ingenjör. Det finns ett standardalternativ, men du kan också justera din inriktning mot det som intresserar dig mest och du tror mest på inför framtiden. De första tre åren ger dig en kandidatexamen inom teknik, medan de sista två ger dig både en master- och en civilingenjörsexamen inom valt område.
Masterprogram i business analytics
För att driva digitalisering och utveckling behöver du förståelse för resursanvändning, tröskelvärden, och hur teknik förverkligar affärsmässiga möjligheter. Du läser specialiserande kurser inom ekonomi, management och datavetenskap i en djupgående master inom affärsutveckling och dataanalys (business analytics) – som inte finns någon annanstans i Sverige. Som affärsanalytiker kan du jobba inom traditionell tillverkningsindustri, med innovationsprocesser eller inom start-up-verksamhet i både privat och offentlig sektor. I programmet finns också möjlighet till fördjupning med kurser i exempelvis maskininlärning, human factors, finansiell modellering eller empirisk finansiell analys.
Alternativa masterprogram du kan välja:
Masterprogram i industriell ekonomi och mjukvara
Programmet ger dig en kombination av kunskaper inom industriell ekonomi, management och mjukvaruutveckling som i sin tur ger dig den kompetens som behövs för att strategiskt utveckla organisationer och dess verksamhet. Digitaliseringen har förändrat marknaden och de flesta företag är beroende av mjukvara – och kan dra nytta av de konkurrensfördelar mjukvara kan ge. Programmet utvecklas i nära samarbete med banbrytande mjukvaruutvecklingsföretag. Från start får du möjlighet att arbeta med praktiska lösningar baserade på de tekniska principer och praxis som företagen använder, och sedan arbeta med dessa i projektkurser. Programmet har två fokusområden. Har du i dina studier haft fokus på ekonomi så anpassas mastern med fler kurser inom mjukvara, och har du en bakgrund inom mjukvara (till exempel programmet Civilingenjör i mjukvaruutveckling) läser du fler ekonomikurser.
För att komma in på programmet krävs följande behörighet från gymnasiet:
Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4/Matematik E
Ser du inte ditt gymnasieprogram? Du kan eventuellt bli behörig genom att läsa en kombination av valbara kurser i ditt program. Kontakta din studievägledare för att se vilka aktiva val du kan göra inom din utbildning för att nå rätt behörighet.
Direkt behörig
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Detta program ger direkt behörighet och kräver inga extra val av kurser.
Kan bli behörig
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Fysik 2
- Matematik 4
Kan ge behörighet om följande kurser ges vid skolan och aktivt väljs av eleven:
- Fysik 2
- Matematik 4
I listan hittar du gymnasieprogram som är högskoleförberedande. För att bli behörig krävs för vissa program kompletteringar genom utökat program eller eftergymnasiala utbildningar. Om du har godkänt betyg i Matematik 2 (Matematik B) kan du till exempel bli behörig genom att läsa vårt högskoleförberedande program Tekniskt basår. Det programmet ger dig också platsgaranti till våra ingenjörsprogram. Om du saknar Matematik 2 kan du till exempel läsa in detta på Komvux.
Till behörighetstrappaObservera att kurslistan nedan är preliminär. Se utbildningsplanen för en fastställd kurslista.
Kurser hösttermin 2025
Linjär algebra, 6 hp
Grunderna i industriell ekonomi, 6 hp
Introduktion till ingenjörsrollen, 6 hp
Envariabelanalys 1: funktioner och differentialkalkyl, 6 hp
Programmering och problemlösning med Python, 6 hp
Kurser vårtermin 2026
Mekanik, 6 hp
Industriell verksamhetsstyrning, 6 hp
Envariabelanalys 2: differentialekvationer och integralkalkyl, 6 hp
Makroekonomi, 6 hp
Grundkurs i hållbar utveckling, 6 hp
Kurser hösttermin 2026
Mikroekonomi för beslutsfattare, 6 hp
Flervariabelanalys, 6 hp
Digitalisering och affärsutveckling, 6 hp
Vågfysik, 6 hp
Matematisk statistik, 6 hp
Kurser vårtermin 2027
Optimering, 6 hp
Supply chain management, 6 hp
Programmering i Python, fortsättningskurs, 6 hp
Grundläggande ekonometri, 6 hp
Beslutsfattande i organisationer, 6 hp
Kurser hösttermin 2027
Tillämpad operationsanalys, 6 hp
Dynamiska system och återkoppling, 6 hp
Programvaruutveckling, 6 hp
Finansiell ekonomi, 6 hp
Ekonomisk analys för strategiskt beslutsfattande, 6 hp
Kurser vårtermin 2028
Företag, organisation och marknad, 6 hp
Databasteknik, 6 hp
Kandidatarbete i teknik för industriell ekonomi och management, 18 hp
Kurser hösttermin 2028
Business Analytics, 6 hp
Technology venture 1: innovation och affärsutveckling, 6 hp
Ledarskap i högteknologiska och kunskapsintensiva organisationer, 6 hp
Industriell organisation, 6 hp
Technology venture 2: kommersialisering av innovationer, 6 hp
Kurser vårtermin 2029
Datastrukturer och algoritmer, 6 hp
Tillämpad konkurrens- och marknadsanalys, 6 hp
Mål- och prestationsstyrning inom industriell verksamhet, 6 hp
Avancerad ekonometri, 6 hp
Industriell projektledning inom Business Analytics, 6 hp
Kurser hösttermin 2029
Avancerad forskningsmetod och design, 6 hp
Tillämpad artificiell intelligens, 6 hp
Produktivitet och teknikskiften, 6 hp
Finansiell modellering, 6 hp
Företagsvärdering och analys, 6 hp
Kurser vårtermin 2030
Högskolan följer upp och utvecklar kontinuerligt utbildningsprogrammen genom årliga uppföljningsdialoger, kursvärderingar som genomförs efter avslutad kurs, och programvärderingar. Resultat från uppföljningar och utvärderingar kan leda till förändringar i utbildningarna. Dessa återkopplas alltid till studenterna.
Varje utbildningsprogram är kopplat till ett programråd som behandlar frågor rörande programmets kvalitet, utveckling, och relevans för arbetsmarknaden. I programrådet eller i ett utskott till programrådet sitter lärarrepresentanter, externa ledamöter, studentrepresentanter samt tidigare studenter.
Efter utbildningen?
Vanliga yrkesroller efter examen är:
Affärsutvecklare, analytiker, projektledare, konsult eller entreprenör i ledande positioner.
Vi kopplar samman ekonomi och teknik och lär oss mycket om ledarskap och management. Ny teknologi påverkar ekonomin, därför är det viktigt att vi ingenjörer inom industriell ekonomi förstår hur det går till.
Rim
Student, Civilingenjör i industriell ekonomi
Vill du veta mer?
Är du nyfiken på programmet, eller undrar du hur det är att plugga på BTH?
Skicka din fråga direkt till en student på programmet!
Vad är industriell ekonomi och management?
Martin berättar hur kunskaper i industriell ekonomi kan skapa förändring och påverka ny teknik samt hantera och realisera teknikens potential. (4:59)
Studenter om programmet
Inte behörig?
Tekniskt basår ger platsgaranti på alla våra ingenjörsprogram.
"Man får göra misstag, bara inte samma misstag flera gånger."
Att arbeta med industriell ekonomi, ledarskap eller hållbarhet är en utmaning. David läste Civilingenjör i industriell ekonomi och är sedan fyra år tillbaka försäljningschef på Bacardi i Stockholm med ansvar för Finland, Danmark och Island. Han påpekar att det inte bara är svaren på tentafrågorna han tagit med sig, det är helheten.
– Hur tar du ett stort komplext problem och avkodar det till ett, på pappret, enkelt problem som alla förstår och kan arbeta för att lösa?
Det är det som du sedan gör i arbetslivet, menar han, samtidigt som du håller koll på omvärlden och läser av marknad och trender. Du blir mångsidig, och utbildningen är en grund för en mängd olika karriärvägar.
– Många av mina tankar när jag valde vad jag skulle studera handlade om att öppna så många dörrar som möjligt. Jag visste inte vad jag ville göra och ville därför inte ”nischa” mig för mycket.
Det inte bara är svaren på tentafrågorna man tar med sig, det är helheten.
David Hedenbro
Försäljningschef, Bacardi
Anmälan